hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A rezidensek így is külföldre mennek

Hiába tett gesztusértékű lépéseket a fiatal szakorvosjelölteknek az egészségügyi kormányzat és függesztette fel az úgynevezett röghöz kötő rendeletet, mégsem sikerül itthon tartani a rezidenseket - írja a Népszabadság.

A kórházak 665 orvosgyakornoki álláshelyet hirdettek meg 2010-re, ám mindössze 377 gyakornok orvos jelentkezett – derül ki a Rezidensszövetség friss felméréséből. (A sztárszakmáknak számító helyek is üresen maradtak.) A többiek valószínűleg a határon túl kezdik el a pályát.

– Ez azt jelenti, hogy rájuk legalább öt évig, amíg a szakorvosképzésük tart, nem számíthatnak a hazai betegek – mondta Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke. Noha volt pozitív hatása a jogszabály felfüggesztésének, de kiderült: egyetlen intézkedés kevés a fiatal orvosok megtartásához. Mire az új kormány lépett, a végzősök felének már volt alternatív menekülő útvonala, és élt is vele.

– A fiatal orvosok megtartásának három feltétele van – mondja az elnök. – Elsőként a szakképzést kellene rendbe tenni, hogy például a műtétes szakmákban ne csak papíron lehessen megfelelő gyakorlatot szerezni. A hálapénzes szakmákban ugyanis csak nagyon nehezen lehet műtőasztal közelébe jutni. A második feltétel: a bér. Adataik szerint havi 200 ezer forint nettó jövedelem mellett már nem gondolnának a külföldi munkavállalásra. Papp Magor szerint mindez egyelőre vágyálom, a valóságban az új adójogszabályok is meglehetősen kedvezőtlen helyzetet teremtenek a rezidenseknek, az átlagos 95 ezer forintos nettó jövedelmük januártól ötezerrel lehet kevesebb.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés