hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Fogy a rezidensek türelme?

Élhető Magyar Egészségügyet!

Bár az ágazat vezetése és a Magyar Rezidens Szövetség közt eddig úgy tűnt "harmonikus" a viszony, a fiatal orvosok a Facebook-on új kezdeményezést indítottak.

Az Orbán-kormány egyik első rendelkezése gesztusértékű üzenet volt. A rezidens rendelet módosításának elfogadásakor Szócska Miklós úgy fogalmazott, "bár a kórházak és egyetemek szempontjait is figyelembe vették az elsődleges cél az volt, hogy az utánpótlás ne apadjon el." A változtatás eredményeiről később Papp Magor a Humán Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkárával Cserháti Péterrel együtt számolt be.

A rezidensek türelme is véges

A fiatal orvosok szövetségének elnöke azonban egyre többször próbálja felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy további lépések szükségesek. Szócska Miklós programjának ismertetésekor elmondta, az egyetemeken mindenütt külföldi álláshirdetések vannak, és hangsúlyozta, a helyzet rendezéséhez "nem évek, hanem csupán hetek és hónapok állnak rendelkezésre".

Papp Magor úgy fogalmazott, az egészségügyi vezetéstől azt várják, hogy határidőkkel, lépésről lépésre vázolja fel a fiatal orvosok jövőképét - "ha nem lesznek látható közelségű mérföldkövek, a folyamat fel fog gyorsulni és a fiatal orvosok el fognak menni."

Rezidensek: "Hamarosan újra ki kell álljunk magunkért"

Nem mondható tehát hirtelen "pálfordulásnak", hogy a Rezidens Szövetség egyelőre még halkan ugyan, de újra hangját hallatja. A Facebook-on létrehozott, Élhető Magyar Egészségügyért nevű csoport adatlapján így fogalmaznak: 

"Itt az ideje, hogy 1 év után mérleget vonjunk. 2009. november 12-én azért mozdultunk meg, hogy felhívjuk a döntéshozók és a közvélemény figyelmét arra, hogy összeomlás előtt áll a magyar egészségügy. Megmozdulásunk hatására törölték el a "röghöz kötést". Percre levegőhöz jutottunk. Mégis. Figyelve a 2011-es költségvetést kiderült, hogy újra feladat előtt állunk... Újra aktualitása van a klippnek. Csak Egymásra számíthatunk. Hamarosan újra ki kell álljunk magunkért. Csak Együtt érhetjük el, hogy jobb legyen."

Pozitív eredményeket hoz a rezidens rendelet módosítása

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink