hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

A rendszerváltás dokumentumai

Egyedülálló dokumentumválogatást publikál hétfőtől a Magyar Távirati Iroda a 20 éve kezdődött rendszerváltásról: napról napra közzéteszi az 1989-ben kiadott híreit, fotóit, valamint az akkor született jellegzetes dokumentumokat. A publikálás az első lépést jelenti az MTI-archívum nyilvánossá tételéhez.

Elsőként az 1989. január 1. és február 2. között született anyagok böngészhetők, s ehhez társul majd minden nap a két évtizeddel ezelőtti jelentések gyűjteménye. Az új szolgáltatás célja, hogy a korral foglalkozó szakemberek mellett a közvélemény is részleteiben megismerkedhessen a hétköznapok apró híreivel, akárcsak a korszakos változások MTI-s lenyomatával.
A http://1989.mti.hu címre kattintva dátum alapján éppúgy kutakodhat az olvasó az MTI - abban az időben napi 250-300 anyagot tartalmazó - hírkiadásában, mint az akkor archivált fotók között. A Nyílt Társadalom Alapítvánnyal (OSA) kialakított együttműködés eredményeként a történelmi változásokat hozó 1989-es év eddig kevésbé ismert dokumentumai is hozzáférhetők lesznek az oldalon. Olvashatók lesznek a Kossuth és a Szabad Európa Rádió (SZER) adásainak leiratai, az MSZMP Politikai Bizottsága üléseinek jegyzőkönyvei, az állambiztonsági szolgálatok Napi Operatív Információs Jelentései, valamint a Magyar Televízió 2-es csatornájához érkezett nézői-hallgatói telefonok tartalmi összefoglalói. Emellett hozzáférhetővé válnak azok az összefoglalók is, amelyekből megtudható, milyen hallgatói megjegyzések érkeztek egykoron a müncheni SZER-stúdióba.
Ha töredékesen is, de fennmaradtak más rádiók - így az Amerika Hangja és a BBC magyar adásainak - leiratai, ezek szintén olvashatók. Az OSA, az Index hírportál és az MTI együttműködéseként a közvélemény napról napra új információkkal gazdagodhat a húsz évvel ezelőtti történelmi jelentőségű folyamat kronológiájáról és az események hátteréről.
Annak érdekében, hogy az érdeklődők minél szélesebb körből meríthessenek, a szerkesztők fotókat, videókat és a hozzájuk kapcsolódó élménybeszámolókat várnak - azaz bárki beszámolhat két évtizeddel ezelőtti emlékeiről.

Forrás: MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés