hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A rák illata

Japán kutatók labradorral végzett vizsgálatai szerint a kutyák a betegség korai stádiumában kiszagolhatják azt, mivel a rák bizonyos fajtáinál kémiai anyagok keringenek az emberi szervezetben.

Eredményeik segíthetnek abban, hogy olyan teszteljárásokat fejlesszenek ki, amelyekkel a bélrák olyan korai stádiumban észlelhető, hogy a betegségnek ne legyen esélye továbbterjedni.

A kutyák kifinomult szaglása miatt alkalmazzák őket földrengések után az áldozatok felkutatásakor, kábítószer- és bombakeresőként, de már korábban is ismert volt képességük arra, hogy többek közt a bőr-, az emlő- és a tüdőrákot is kiszimatolják.

 

Sonoda Hideto és tudóscsapata a Kyushu Egyetemenegy különlegesen képzett labradort vetett alá több hónapig tartó teszteknek. A 8 éves, Marine nevű szukának összesen 74 alkalommal kellett bizonyítania szaglását. A szakemberek minden alkalommal öt mintát tettek a kutya elé, de ezek közül csak egy tartalmazta rák nyomát. A minták 40 vastagbélrákban szenvedő betegtől és 320 olyan önkéntestől származtak, akik nem voltak rákosak, vagy a múltban gyűlt meg a bajuk a kórral. A vizsgálatokat novembertől júniusig végezték, mivel a forró nyári melegben a kutyák koncentrációja is csökken.

A kutya a vizsgálatok során 98 százalékos pontossággal szagolta ki a bélrákot, és még az sem zavarta, ha épp dohányzó betegtől kapott minta került az orra elé. A legnagyobb pontossággal a rák korai szakaszában lévő betegek mintáit szimatolta ki.

Minden tesztet háromszor megismételtek, és Marine mindannyiszor helyesen jelzett, ami azt igazolja, hogy a ráknak valóban létezik egy különleges "illata". Sonoda azonban úgy véli, a kutyák által azonosított vegyületeket meg kell határozni és ezek alapján egy szenzort létrehozni, amely alkalmas a rák korai diagnózisának felállítására. Álláspontja szerint ugyanis több szempontból sem lehet végcél az állatok alkalmazása: "A szaglás képessége és a koncentráció kutyánként változhat, de még az alkalmas állatok képessége is napról napra alakulhat. Továbbá minden kutya maximum tíz évig alkalmazható, így igen nehéz lenne bevezetni és alkalmazni a klinikai gyakorlatban."

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink