hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

FDA: prosztatanagyobbodás elleni szer növelheti a prosztatarák kockázatát

A prosztatanagyobbodás tüneteit javítani hivatott szerek egy csoportja növeli egy súlyosabb típusú prosztatarák kockázatát - közölték az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA illetékesei. Ugyanakkor a szer előnyei ellensúlyozzák annak kockázatát - tették hozzá.

A csoportba tartozó gyógyszerek között van az Egyesült Államokban a Merck gyógyszeripari cég Proscar és Propecia nevű készítménye, valamint a GlaxoSmithKline Avodar és Jalyn nevű szere. Az FDA - bejelentése szerint - valamennyi 5-alfa-reduktáz gátló (5-ARI) hatóanyagot tartalmazó szer feliratozását felülvizsgálja.

Két nagy méretű, véletlenszerű kiválasztással végzett, ellenőrzött kipróbálás során a szakemberek úgy találták, hogy az 5-ARI éveken át, naponta történő szedése csökkentette az alacsony halálozási kockázatú prosztatarák kifejlődésének valószínűségét, ám növelte a súlyosabb, nagyobb halálozási kockázatú prosztatarák előfordulásának esélyét. Utóbbi típusú prosztatarák gyorsabban növekszik és terjed szét más szervekre.

Az FDA honlapján megjelent információk szerint a kockázat ugyan igen kicsi, ám az egészségügyi szakembereknek érdemes e biztonságosságra vonatkozó információ tudatában lenniük, amikor meghozzák a döntést a páciens további kezeléséről.

Az FDA adatai azt mutatják, hogy 2002 és 2009 között mintegy 5 millió receptre írtak fel ilyen szereket az Egyesült Államokban. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása miatti tüneteket az 5-ARI hatóanyagú szereken kívül egy másik vegyületcsoporttal, az úgynevezett alfa-blokkolókkal is kezelhetik.

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság honlapján a szervezet csokorba gyűjtötte és meg is válaszolta az érintettekben esetlegesen felmerülő kérdéseket mint például:

  • Mik azok az 5-alfa-reduktáz gátlók?
  • Mi az a magas kockázatú prosztatarák?
  • Miért vizsgálták felül az összes 5-alfa-reduktáz gátlót?
  • Milyen adatokon alapszik a kiadott biztonsági figyelmeztetés?
  • Az FDA ténylegesen hisz abban, hogy az 5-alfa-reduktáz gátlók előnyei felülírják azok kockázatát?
  • Mit tegyenek azok a férfiak, akik 5-alfa-reduktáz gátlót szednek?
  • Hogyan kell ellenőrizni a prosztatarákot azoknak a férfiaknak, akik 5-alfa-reduktáz gátlót szednek?
(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés