hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A NAIH fellép a jogsértő adatkezelés ellen

A munkáltatói ellenőrzések során alkalmazandó adatvédelmi szempontokra és követelményekre figyelmeztet  a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) számos bejelentés érkezik arra vonatkozóan, hogy a munkáltatók a munkavégzés céljából a munkavállalóik rendelkezésére bocsátott e-mail-fiókok, számítástechnikai eszközök használatát az adatvédelmi követelmények figyelmen kívül hagyásával ellenőrzik. Ezen bejelentések alapján indult eljárásokban a hatóság a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló (EU) 2016/679 rendelet előírásainak érvényesülését vizsgálta.

A hatóság felhívja a munkáltatók figyelmét különösen két adatvédelmi hatósági eljárásban hozott határozatára, melyekben részletesen kifejtette, hogy a munkáltatói ellenőrzések során milyen adatvédelmi szempontok és követelmények érvényesítése mellett lehetjogszerűen eljárni.

 E határozatok az alábbi elérési úton hozzáférhetőek:
 - https://naih.hu/files/NAIH-2019-769-hatarozat.pdf
 - https://naih.hu/files/NAIH-2019-51-hatarozat.pdf

A hatóság hangsúlyozza, hogy a továbbiakban is minden, a rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni az előzőekben jelzett követelmények érvényesítése érdekében, ideértve az azokat sértő adatkezelőkkel szemben megfelelő visszatartó erejű jogkövetkezmények következetes alkalmazását is.

(forrás: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, MTI-OS)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!