hirdetés
2024. augusztus. 14., szerda - Marcell.
hirdetés

A munkaadón keresztül kényszerítenék ki a szűrésen való részvételt

A munkáltatót szocho-kedvezménnyel tennék érdekeltté abban, hogy a dolgozója eljárjon a szűrésekre, mondta Takács Péter a Telex szerint.

Nem minden szűrővizsgálat lesz kötelező, és ami igen, a kormány azzal sem az embereket akarná nyomasztani – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Hír TV-ben. A Napi aktuális című műsorában elhangzottakat a Telex szemlézte.

Januártól általános egészégfelmérést vezetnének be, amivel a népbetegségeket akarják kiszűrni. Egy kockázatértékelő kérdőívvel indul a program, hogy kiszűrjék a szív- és érrendszeri, a daganatos és mozgásszervi betegségeket, és ehhez olyan vizsgálatok társulnak majd, mint például egy EKG, alap labor, alapvető fizikai vizsgálat.

Takács szerint a kötelezőség olyan vizsgálatnál nem merülhet fel, ami invazív beavatkozással jár, mint például egy kolonoszkópia, vagy aminél sugárterhelés van, például a nőknél a mammográfia.

A kötelezőséget a kormány nem az egyénekre szabná, hanem a munkáltatókra, mondta.

Egy bonus-malus rendszerű szocho kedvezmény-rendszert dolgoznánk ki, tehát a munkáltatót tesszük érdekeltté abban, hogy minél több munkavállalója éljen az állam által kínált, ingyenes menedzserszűréssel – magyarázta Takács. Mindez az államtitkár tervei szerint 2025 januárjában indul majd el.

Takács Péter kedden megtekintette az Országos Onkológiai Intézet légtechnikai rendszereit, majd szólt a meghívott médiumokhoz. Mellette Patócs Attila, az OOI orvosigazgatója. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Takács Péter kedden megtekintette az Országos Onkológiai Intézet légtechnikai rendszereit, majd szólt a meghívott médiumokhoz. Mellette Patócs Attila, az OOI orvosigazgatója. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Takács Péter a Hír TV-ben beszélt még a budapesti ügyeleti rendszer átalakításáról is, elmondta, hogy a 13 általános és a 3 gyermekellátási ügyeleti pont elhelyezkedését az Országos Mentőszolgálat egy matematikai modell alapján határozta meg. Jelezte, Karácsony Gergely főpolgármestert is várja arra az egyeztetésre, amelyet augusztus végén a Magyar Orvosi Kamarával szerveznek.

Kérdezték még Magyar Péter, a TISZA párt elnökének kórházlátogatási akciójáról is, amelynek első állomása a János kórház volt kedden. Szerdán a Péterfy Sándor utcai kórházba látogatott el a politikus, ahol – a Népszava beszámolója szerint – vaslánccal akadályozták meg az újságírók bejutását, ám ezzel nem csak a munkájukat végző riportereket, de néhány beteget is sikerült távol tartaniuk az intézménytől.

Takács Péter a TISZA párt elnökének kórházturnéjával kapcsolatban a Hír TV-ben azt mondta, az "lehajlás az alacsonyan csüngő gyümölcsökért", ugyanis bár az extrém időjárási körülmények a kórházi munkát is befolyásolják, ám a betegek ellátása egyetlen pillanatra sem került veszélybe.

 

Könyveink