hirdetés
2024. augusztus. 14., szerda - Marcell.
hirdetés

A gyógyszertárakat is be kellene vonni a szűrővizsgálatokba

A gyógyszertárakban évente 115 millió páciens és a patikus találkozás történik. A HGYSZ javaslatai között szerepel, hogy a patikákat is vonják be a betegségek megelőzésébe, írja az Economx.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint előremutató megoldásokat kínál a Belügyminisztérium szűrővizsgálatokról készült koncepciója, ugyanakkor azt nehezményezi, hogy a koncepció nem tartalmaz semmilyen részletet arra vonatkozóan, hogyan vehetnek részt tevékenyen a  gyógyszertárak a szűrőprogramok lebonyolításában, valamint az abban való részvételre ösztönző kommunikációban, tájékoztatásban.

Mint írják, évente 115 millió találkozás történik a lakosság és a gyógyszerészek, azaz egészségügyi szakemberek között.

Úgy vélik, hogy ez a jelentős szám, valamint a társadalom és a gyógyszerészek között fennálló bizalom megfelelő alapot jelent arra, hogy a gyógyszertárak  is részt vegyenek a szűrővizsgálatokra vonatkozó tájékoztató és edukációs tevékenységekben. 

Javasolják, hogy a gyógyszerellátás területén működő szakmai szervezetek bevonásával az egészségügyi kormányzat tekintse át a gyógyszertárak részvételének lehetőségeit is a szűrővizsgálatok terén.

A HGYSZ azt javasolja, hogy nyissanak az EESZT-ben egy terápiamenedzsment funkciót, valamint a gyógyszerész és kezelőorvos közötti kommunikációs felületet is.

A törvényi előírások alapján a gyógyszertárak  egészségügyi feladatai közé tartozik a betegségek megelőzését szolgáló, a betegekkel történő együttműködést megvalósító felvilágosító, tanácsadó szolgáltatás, a helyes és eredményes gyógyszeres terápia elősegítése, követése, valamint a prevencióban, népegészségügyi programokban való részvétel. 

A gyógyszerellátás aktív szereplőjeként a HGYSZ úgy véli, hogy a gyógyszertárak kiemelt feladata a betegségmegelőzés és lakosság egészségmegőrzésének erősítése. Meggyőződésük, hogy a gyógyszertárak, mint az egészségügy legtöbb beteg-szakember kapcsolattal rendelkező résztvevői a gyógyszerészi gondozás keretein belül jelentős mértékben hozzá tudnak járulni minden olyan tevékenységhez, amely ezeket a célokat szolgálja. 

Arról, hogy a HGYSZ szerint a gyógyszertárak milyen módon vehetnének részt a szűrőprogramokban, az Economx-en olvashatnak.

(forrás: Economx)

Könyveink