hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

A MOSZ szerint zöldségeket írt a megyei tisztifőorvos a háziorvosoknak

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) is támogatja az orvosi kamara nyomásgyakorló akcióját, írja a Szabad Európa.

Zöldségeket írt az egyik vármegyei főispán nevében a helyi tiszti főorvos a háziorvosoknak, amikor azt állította, hogy az új ügyeleti szerződés aláírása nélkül is fennáll ügyeleti ellátási kötelezettségük – mondta Szabad Zoltán, a MOSZ elnöke a Szabad Európának, hozzátéve, hogy pontosan benne van a rendeletben, hogy az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) kötött szerződés alapján látják el az orvosok az ügyeletet.

Bizonyos részekben lehet, hogy van jogértelmezési vita, ezért kérték már korábban, hogy az egészségügyi államtitkárság adjon ki egy jogértelmezést az ügyelettel kapcsolatban, hogy mindenki számára egyértelmű legyen a helyzet. Ígéretet kaptak, szöveget még nem láttak – tette hozzá a MOSZ elnöke.

A háziorvosok presszionálására ugyanakkor más módszerek is léteznek, mint a hibás jogértelmezés. A szakszervezet elnöke elmondta: online és személyesen is szerveznek tájékoztatókat a háziorvosoknak járási szinten, amelyeket a vármegyei mentőszolgálat és kórház illetékese, valamint a háziorvosok helyi szakmai vezetője tart.

Ezeken időről időre elhangzik, hogy „Kényszeríteni nem tudjuk, nekünk nincs eszközünk arra, de…”, és ilyenkor mindig elkezdenek lebegtetni, sok esetben nem konkrétan, csak annyit mondanak, hogy a jogalkotó majd alkot jogot, és akkor nektek rossz lesz; de volt konkrétan, hogy arról számoltak be kollégák, hogy az hangzott el, hogy ha valaki nem ír alá, annak a neve Pintér Sándor íróasztalán fog kikötni, vagy ha valaki nem ír alá, akkor a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) akár húsz százalékkal csökkenteni fogja a praxisfinanszírozást, vagy a legutóbbi verzió már az volt egy hete, hogy aki nem ír alá, azzal a NEAK szerződést fog bontani, és megszűnik a praxisa – fogalmazott Szabad Zoltán.

Ez a legutolsó verzió egy kapitális baromság – mondta a MOSZ elnöke, mert olyan kevés a háziorvos az országban, hogy ha a NEAK elkezdené felmondani a szerződéseket, nem lenne, aki alapellátást csinál, meg nincs is rá jogszabályi háttér.

(forrás: Szabad Európa)
hirdetés

Könyveink