hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A mentális betegségek gyökere az élet elején keresendő

A méhen belüli tápanyagfelvételt irányító hormon alacsony szintje később szorongóvá teheti a gyermeket, állapította meg egy friss tanulmány.

A kutatás szerint az Igf2 nevű növekedési hormon hiányában fejlődő magzat felnőttként hajlamosabb lesz a szorongó viselkedésre és a stresszre – idézi a The Daily Telegraph online kiadása a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányt.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a várandósság alatti fogyás és a stressz csökkenti az Igf2 mennyiségét. A Cambridge-i és Cardiffi Egyetem kutatócsoportja azt állítja, eredményeik segítenek megmagyarázni, miért tűrik egyesek rosszabbul a stresszt és az aggasztó helyzeteket, mint mások.

"Ez az első példa arra, amit a felnőtt viselkedés >>magzati programozásának<< nevezünk. Nem tudjuk még pontosan, ezek az igen korai életesemények hogyan befolyásolják hosszú távon az ember érzelmi válaszait, ám gyanítjuk, eredményeink arra mutatnak: viselkedésünk és agyi vagy mentális betegségekre való hajlamaink gyökerei az élet elejére nyúlnak vissza", mondta Trevor Humby, a tanulmány egyik szerzője, a Cardiffi Egyetem viselkedéskutató genetikusa.

A kutatás során olyan egereket vizsgáltak, amelyek a vemhesség alatt nem tudtak elegendő Igf2 hormont termelni. Ez a vegyület irányítja a magzat növekedését azáltal, hogy biztosítja a tápanyag felvételét a méhlepényből. Ezeknél a rágcsálóknál bizonytalan volt a méhlepény tápanyagellátása, és ez kihatott az utódok viselkedésére.

A kutatók azt fedezték fel, hogy az ilyen egéranyák kölykei felnőttként sokkal erősebben szorongtak a labirintusteszteknél, illetve ha új környezetbe helyezték őket.

Hamby szerint ismeretes volt, hogy a méhen belül lassabban, nehézségekkel fejlődő magzatok később hajlamosabbak voltak az ADHD nevű figyelemzavaros hiperaktivitásra és a szorongásra, ám közvetlen kapcsolatot nem feltételeztek a két jelenség között.

"Az agyfejlődés megváltozásához vezet, ha a méhlepény nem szolgáltat a magzat szükségleteinek megfelelő tápanyagot. Ha megszakad a tápanyagszállítás, nem jut energia ezekre a folyamatokra, blokkolja őket, ez pedig változásokat idéz elő. Következő kutatásaink erre fognak irányulni", közölte Hamby.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink