2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A MÁRCIUS csoport az alapellátásért

A Pallium Intézet biológusok körül szerveződő MÁRCIUS munkacsoportját lassan egy hónapja hozták létre elsősorban azzal a céllal, hogy tájékoztatást nyújtson a COVID-19 miatt kialakult veszélyhelyzetben.

Problémafelvetéseinket, javaslatainkat hetek óta eljuttatjuk a szélesebb nyilvánossághoz és a felelős állami szervekhez egyaránt, így érkezett már felkérés a járvány okozta egészségügyi terheléssel kapcsolatos számítás elvégzésére is. Részletesen foglalkozunk a felmerülő terápiás lehetőségekkel, jelenleg épp a klorokin felhasználásáról készül egy anyag. Gyakori téma a csoportban a különböző tesztek típusai, ahogyan a járvány lefutása és az epidemiológiai kérdések is.

Aktivitásunk egyik fő fókusza az alapellátás, mindazokra gondolva, akik otthonukban vagy szociális ellátó helyeken töltik a mostani időszakot, beleértve az őket ellátó, részben államilag finanszírozott, részben – a korábbi évekhez hasonlóan – zsebből fizetett személyzet védelmét is. Külön kiemelt terület a palliatív ellátás és annak jelentősége a járvány alatt, közli a Pallium Intézet MÁRCIUS munkacsoportja.

Az alapellátást a helyzetnek megfelelő átszervezés még nem érte el, ahogy a védőfelszereléssel való ellátottság, az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a lakosság edukációja, felkészítése, naprakész információkkal való ellátása sem elégséges még, vallják. Terveik között szerepel az egészségügyi dolgozók felkészítése, az ellátást támogató mobil applikációk terjesztése. Véleményük szerint ez a terület kulcsfontosságú lesz a következő hónapokban. Bíznak abban, hogy az állam ebben a folyamatban támogató és finanszírozó szerepet is vállal.

A csoport védőfelszerelésekkel foglalkozó csapata most beszállítókat keres. Az első segítőket már meg is megtalálták, a hazai sebészeti maszk  gyártás beindulásáig elérhető készleteket állami finanszírozással szeretnék hétről hétre elérhetővé tenni az alapellátásban dolgozók és a lakosság részére. Első körben a szociális otthonok felszereléséhez szeretnének hozzájárulni azokban az intézményekben, ahol nincs elegendő lakossági kezdeményezéssel készült házi maszk. Ennek a beszerzésnek a részleteiről folyik most az egyeztetés az egészségügyi hatóságokkal. Természetesen a betegellátás védőfelszerelései nem merülnek ki a sebészeti maszkban, és a központi beszerzésekből is egyre több kell, hogy jusson a kórházakon túl a területi ellátókhoz is, ezért a csoport maga is tovább keresi a beszállítókat.

A MÁRCIUS csoport ezen a héten a "3d nyomtatással a koronavírus ellen" csoport munkáját is szeretné a maga eszközeivel támogatni, így jutott el a kezdeményezés a felelős minisztériumokhoz. A 3D csoport tagjai az elmúlt hetekben már 6000 darabot gyártottak le és szállítottak ki a kórházaknak, teljesen ingyen. A közösség tagjai a mai állás szerint naponta 10.000 olyan arcpajzsot képesek legyártani, amely az FFP2/3 maszkokat kiegészítve tudja megakadályozni a nyálkartyákon keresztül való fertőződését azoknak, akik koronavírussal fertőzött vagy fertőzés gyanús emberekkel foglalkoznak, érintkeznek. Ez most már gyakorlatilag a teljes lakosságot jelenti, tehát az egészségügyi és szociális ellátó személyzetet bizonyosan védeni kell, ahogyan más, stratégiailag fontos ágazatok dolgozóit is.

A MÁRCIUS csoport megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát azzal a kéréssel, hogy a 3D csoport által kifejlesztett eszköz gyártását az állam központilag biztosítsa, a szakminisztérium a kérést az Innovációs és Technológiai Minisztérium felé továbbította. A csoport bízik az eszköz tömeges gyártásában rejlő lehetőség gyors felismerésében és az ezt követő intézkedésben, amelynek nyomán már a héten ott lehetne mindenkinél az arcpajzs, hiszen a gyártási kapacitások erre rendelkezésre állnak.

Az eszköz fejlesztése real-time zajlik, ahogyan ezt a nyilvános csoportban bárki nyomon követheti. A 3D közösség célja, hogy az általuk gyártott pajzsokat mindenkinek ingyen tudja biztosítani az állam vagy a finanszírozó, írja a munkacsoport.

(forrás: Pallium Intézet MÁRCIUS munkacsoport)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés