hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A lányok másképp reagálnak a dohányfüstre, mint a fiúk

A passzív dohányzás tinédzserkorban csökkenti a szervezetben a „jó” koleszterin szintjét, melynek következtében megnövekszik a szívbetegségek kialakulásának esélye – hozták nyilvánosságra a kutatók a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) című lapban.

A vizsgálatban megállapították, hogy a passzív dohányzás vagy más néven környezeti dohányfüst-expozíció nyomán csökken a szervezetben a „jónak” is nevezett HDL-koleszterin szintje. A máj képes lebontani a nagy sűrűségű lipoproteineket (HDL), ellentétben a kis sűrűségű lipoproteinekkel (LDL vagy „rossz” koleszterin), melyek eltömeszelik a vérereket. A HDL-koleszterin fontos tényező a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.

„Vizsgálatunk azt jelezte, hogy ha egy 17 éves lány olyan háztartásban nőtt fel, ahol passzív dohányfüst-expozíció érte, akkor nagyobb az esélye az alacsony HDL-szintnek. Az azonos életkorú fiúk esetében a passzív dohányzás nem fejti ki ugyanezt a hatást, ami arra utal, hogy a lányok esetében erőteljesebb károsító hatás érvényesül. Ez különösen aggasztó annak ismeretében, hogy a fejlett ipari országokban a szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak a nők körében” – hangsúlyozza dr. Chi Le-Ha, a University of Western Australia kutatója.

A vizsgálatban 1057 ausztráliai tinédzser adatait elemezték 1989 és 1992 között. Ezen belül feljegyezték, hogy az adott gyermeket érte-e másodlagos dohányfüst-expozíció a 18. terhességi hét, illetve 17 éves kora között. Már az is elgondolkodtató adat, hogy a tizenévesek 48 százalékának otthonában érvényesült passzív dohányzás. A kutatók ezt követően meghatározták a koleszterinszinteket.

„Az eredmények azt jelzik, hogy a gyermekkori passzív dohányzás jelentősebb kardiovaszkuláris kockázati tényezőnek számít a nőknél, mint a férfiaknál. Meg kell kettőznünk közegészségügyi erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy a gyermekeket minél kisebb dohányfüst-expozíció érje otthonukban, és erre különösen a lányoknál kell ügyelni” – figyelmeztet dr. Le-Ha.

A passzív dohányzás nem kívánt egészségi hatásai jól ismertek, és az orvosszakma képviselői tisztában vannak az ehhez társuló negatív következményekkel. Az Egyesült Államok tisztifőorvosa korábban határozott állásfoglalást fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy nem véletlen egybeesésekről van szó, hanem a tudományos bizonyítékok egyértelműen alátámasztják a passzív dohányzás súlyos egészségi kockázatait.

Brit kutatók korábban összefüggést igazoltak a passzív dohányzás és több pszichiátriai betegség között gyermekkorban – erre vonatkozó megfigyeléseiket az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című lapban hozták nyilvánosságra.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, The Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés