hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Ismét felmérik a fiatalok dohányzási szokásait (Bővítve!)

Ismét felmérik a magyar fiatalok dohányzási szokásait – jelentette be Vokó Zoltán, az új népegészségügyi központ főigazgatója szerdán Budapesten.

A vizsgálatban 160 iskola mintegy 4400, 13-15 éves tanulója vesz részt. A felmérést májusban végzik, eredményei júliusban várhatók.

Magyarországon 2003-ban és 2008-ban végeztek hasonló felmérést. Ezek összehasonlítása azt mutatta, hogy több tekintetben javult ugyan a fiatalok dohányzással kapcsolatos attitűdje, de a népegészségügyi mutatók továbbra is kedvezőtlenül alakultak.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása, a különböző uniós forrásokból indított, leszokást segítő programok, valamint az óvodai és iskolai egészségfejlesztési programok együttes hatásától a magyarországi dohányzási statisztikák "radikális" javulását várják.

A törvény január 1. napján életbe lépett módosítása értelmében tilos a dohányzás valamennyi zárt légterű, közforgalmú helyiségben. A szigorítás hatásának mérésére az Országos Környezetegészségügyi Intézet Levegőhigiénés Osztálya, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontja és a VI., VII., VIII., IX. kerületi népegészségügyi intézetek munkatársai közös programot dolgoztak ki. Ennek során a
szálló por 2,5 μm alatti tartományát (PM2,5) vizsgálták, mivel a cigarettákból származó dohányfüst részecske átmerője a finom és ultra finom (0,02-2μm) részecsketartományba esik.

A végzett felmérés eredményei egyértelműen igazolták azt a felvetést, hogy a dohányzást tiltó rendelkezések hatására a beltéri légszennyezettségben jelentős lehet a javulás. Ha egy helyiségben dohányoztak, akkor a vizsgálat magasabb (PM2,5) koncentrációt mutatott, ehhez képest 89%-os csökkenést mutattak ki a dohányzás megtiltását követően. Igazolták azt is, hogy a belső terekben a magas, 2,5μm alatti szálló por koncentráció legfőbb forrása a dohányfüst.

A korábbi felmérésben 2003-ban és 2008-ban is részt vett Magyarország. Ezek eredménye alapján megállapítható, hogy az adott időszakban szinte mindegyik dohányzással kapcsolatos mutató javult. A dohányzást kipróbálók aránya 66%-ról 58%-ra, a jelenleg dohányzók aránya 28%-ról 23%-ra csökkent. Különösen figyelemre méltó, hogy az otthonában passzív dohányzásnak kitett fiatalok aránya a felére, 84%-ról 43%-ra esett vissza.

Jelentős csökkenést figyeltek meg a dohánytermékekhez való hozzáférés terén. A szabályok értelmében 18 évesnél fiatalabb vásárlónak tilos dohányterméket eladni. 2003-ban a fiatalok 71%-a számolt be arról, hogy ennek ellenére kiszolgálták őket, ez az érték 2008-ra 52%-ra csökkent.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: MTI / ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink