2021. augusztus. 04., szerda - Domonkos, Dominika.
hirdetés

 

A középkorú férfiak szexualitása

Az elmúlt fél év tudományos cikkeiből szemlézünk: válogatásunkban szóba kerül a tesztoszteronhelyettesítő terápia hatékonysága, az 50 feletti férfiak szexuális szokásai és egészségi állapotuk összefüggése, a férfiasságról alkotott felfogás és a munkahelyi hatékonyság kölcsönhatása, a metabolikus szindróma hatása a potenciára, illetve a krónikus prosztatagyulladás terápiája.

A tesztoszteronhelyettesítő terápia hatékonysága

O’Connell-nek és munkatársainak a The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism-ben megjelent cikke azt vizsgálja, van-e hosszú távú pozitív hatása a tesztoszteronhelyettesítő terápiának: fennmarad-e a hat hónapos kezelés pozitív hatása (az izomerő növekedése, jobb fizikai funkció, javuló életminőség) fél évvel annak befejezése után is?

Az eredmény sajnos negatív; a kutatók megállapítják, tovább kell vizsgálni, mi a módja a tertós hatás elérésének.

O’Connell MDL, Roberts SA, Srinivas-Shankar U, et al. Do the effects of testosterone on muscle strength, physical function, body composition, and quality of life persist six months after treatment intermediate-frail and frail elderly men? J Clin Endocrinol Metab 2011; 96(2):454-458.

Idősek szexualitása

Schick és munkatársai Journal of Sexual Medicine-ben megjelent tanulmánya az életkor, az egészségi állapot, a partneri viszony milyensége, valamint a szexuális élet gyakorisága és minősége között keresett összefüggést kérdőíves vizsgálat révén.

A szerzők megállapítása szerint a férfiak és nők 20-30 százaléka még a 80-as életéveiben is aktív szexuálisan. A nők közül a kapcsolatban élők elégedettebbek voltak szexuális életükkel, a férfiak akkor értékeltek pozitívan egy szexuális együttlétet, ha saját maguk szerint egészségi állapotuk és teljesítményük megfelelő volt.

A szexológusok felhívják a figyelmet: mivel az idősebbeknek már nem kell nem kívánt terhességtől tartaniuk, kevésbé figyelnek oda a védekezésre, és emelkedik közöttük a szexuális úton átvitt fertőzések száma. Az USA-ban az AIDS-es betegek ötöde 50 év feletti. Az orvosoknak meg kell találniuk a módját az idősek szexuális „felvilágosításának”: rá kell őket venni az óvszerhasználatra.

A krónikus prosztatagyulladás kezelése

A The Journal of the American Medical Association-ben megjelent metaanalízis 23 tanulmányt tekint át, és megállapítja, hogy a jelenleg rendelkezésünkre álló vizsgálatok kis esetszámúak, és a vizsgált szerek csekély előnyt tudnak felmutatni a placebóhoz képest. Az alfa-blokkoló és fluoroquinolone-antibiotikum kombinációja mutatkozott a legeredményesebbnek az életminőség javítása és a fájdalom csökkentése tekintetében.

Anothaisintawee T, Attia J, Nickel JC, et al. Management of chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome. JAMA 2011;305(1)78-86.

Férfialkalmazottak hiedelmei

A BioMed Central Public Health-ben megjelent tanulmány holland alkalmazottak körében vizsgálta, hogyan befolyásolják a maszkulin szerepelvárások a munkahelyi fizikai aktivitást, az egészségmagatartást és általában a viselkedést.

Mint a szerzők megállapítják, azért fontos, hogy a dolgozók részt vesznek-e a munkahelyi egészségmegőrző és wellness programokban, mert a munkahelyen több időt töltünk, mint bárhol máshol – munkánál többet legfeljebb alvásra fordítunk. A munkahelyi egészségvédelem a munkaadóknak is megéri: az egészséges, boldog munkaerő jobban teljesít, kevesebbet van táppénzen – azaz fontos, hogy olyan munkahelyi légkör és vállalati kultúra alakuljon ki, amely támogatja az egészséges életmódot.

Verdonk és munkatársai kutatása nem fest rózsás képet a holland férfiakról, hozzáállásuk nem támogatja az egészséges életmódot:

a kutatásban részt vevők szerint az ideális férfi versengő és győztes típus, nem panaszkodik és nem sérülékeny, közömbös az egészsége iránt. Csak a feminin norma része az egészségmegőrzés, a maszkulin szerep inkább a kockázatos egészségmagatartást követeli meg.

Metabolikus szindróma és erektilis diszfunkció

Ismert, hogy az erektilis diszfunkció és a szív artériáinak megbetegedése hátterében közös patofiziológiai mechanizmusok állnak. Szintén a Journal of Sexual Medicine-ben jelent meg az a török tanulmány, amelyik a pénisz artériás elégtelensége, valamint a metabolikus szindróma között keresett, de nem talált összefüggést. Azonban a szerzők megállapítják, hogy a férfi nemiszerv vénás diszfunkciója és a metabolikus szindróma között igenis szignifikáns a korreláció; előbbi felderítésében hasznos eszköz lehet a Doppler ultrahang-vizsgálat.

 

Az összeállítás az International Society of Men’s Health lapszemléje alapján készült.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink