hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

A női könny csökkenti a férfiak szexuális vágyát

Izraeli kutatóknak a Science-ben megjelent közleménye szerint a női könny olyan kémiai jelzést tartalmaz, amelynek hatására csökken a férfiak tesztoszteron-szintje és szexuális vágya.

A kutatók tubusban összegyűjtött friss női könnyet szagoltattak meg férfiakkal – a nem mindennapi vizsgálati anyagot olyan nőktől nyerték, akik egy megható filmet nézve könnyekre fakadtak.

A könnyek szagának hatására kis mértékben, de konzekvensen csökkentek a férfiak szexuális érzelmei, azonban azt feltételezik, hogy az ezért felelős kémiai anyag vagy anyagok elsősorban az agressziót csökkentik, és a szexuális izgalom csak ennek következtében csökken.

Más a könny összetétele ha érzelmi okokból sírunk

„Nem nehéz belátni, hogy miért jár előnyökkel egy ilyen kémiai jelzés a könnyben. Az ember lényegében védi magát ezzel, amikor sérülékeny állapotban van, például fél vagy szomorú” – magyarázta Noam Sobel, a kutatás vezetője, a rehovoti Weizmann Intézet munkatársa.

A könnyet a könnymirigyek és a Meibom-mirigyek termelik, és számtalan kémiai anyagot tartalmaz: fehérjéket, enzimeket, metabolikus végtermékeket stb. Az érzelem kiváltotta könnyek összetétele azonban jelentősen eltér azokétól a könnyekétől, amelyek a szem mechanikus irritációja hatására választódnak ki.

Ismert, hogy néhány állatban a könnyek olyan anyagot tartalmaznak, amely befolyásolja, hogy fajtársaik hogyan viselkednek velük. Egy vakondfaj egyedei például a szőrükbe dörzsölik könnyeiket, aminek hatására a többi vakond kevésbé lesz agresszív velük szemben.

A szexualitással kapcsolatos területek aktivitása csökkent

A kutatók hirdetésekkel toboroztak egyetemista önkénteseket a vizsgálathoz, olyan nőket és férfiakat keresve, akik könnyen elsírják magukat. A több mint 60 jelentkező közt azonban csak egyetlen férfi volt. Egy tesztfilm megnézése után a leginkább könnyező nőket választották ki kísérleti alanyként.

A kísérlet során 24 önkéntes férfi alany vagy friss könnyeket, vagy fiziológiás sóoldatot szagolt, és ezután a számítógép képernyőjén megjelenő női arcokat kellett osztályozniuk aszerint, hogy mennyire szomorúak és mennyire vonzóak. A szomorúságra vonatkozó pontszámot nem befolyásolta, hogy könnyet vagy sóoldatot szagoltak-e, azonban a könnyek szaglása után 17 férfi kevésbé vonzónak találta a nőket. Emellett – egy másik kísérletben – a férfiak nyálából meghatározott tesztoszteron szintje is 13 százalékkal alacsonyabb volt a könnyek szaglása után, a sóoldathoz viszonyítva.

Az utolsó kísérletben a szagoltatás közben funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) térképezték fel az agyi aktivitást, és kiderült, hogy a szexuális késztetéssel kapcsolatos területek – a hipotalamusz és bal gyrus fusiformis – aktivitása csökkent a könny szagának hatására.

Bár nem vizsgálták, a kutatók azt feltételezik, hogy nincs semmi specifikus a női könnyben, és hogy hasonló eredményre jutottak volna gyermekek vagy férfiak könnyeit felhasználva is.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The Guardian)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink