hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Szexualitás és medicina – semen és Secretum

A jó minőségű szexuális élet és a szexuális érdeklődés nagyobb arányban jellemzi a férfiakat, mint a nőket, és ez a nemek közti különbség a korral nő.

Semen

Érdekes kutatási irány, hogy milyen hosszú távú hatással bír az ejakulátum a nők kedélyállapotára. Gordon Gallup és munkatársai az Archives of Sexual Behaviourben megjelent 2002-es írásukban áttekintik az ezirányú szakirodalmat, és megállapítják, hogy a vagina epitéliumán felszívódnak a sperma különböző hormonjai. Ezzel magyarázzák saját vizsgálataik eredményét, miszerint az óvszert nem használó férfiak nőpartnerei szignifikánsan kevésbé depressziósak és kevesebb öngyilkosságot követnek el, mint kondommal szeretkező társaik. Más vizsgálatok a mellrák, illetve a preeklampszia megelőzésében tulajdonítanak szerepet a transzvaginális úton a női szervezetbe kerülő férfihormonoknak.

A szervezetbe kerülő hímivarsejtekben megnő a protonok (H+-ionok) koncentrációja, és amikor a női ivarsejt megjelenik a petevezetékben, a spermiumokban megnyíló endokannabinoid-vezérelt csatornán keresztül a protonok kiáramlanak, és a spermiumok aktiválódnak. Kirichok figyelmeztet: elképzelhető, hogy a marihuánafogyasztóknak termékenységi gondjaik lehetnek, ha a drog a spermiumok memráncsatornáját hiperaktivizálja, és a protonokat idő előtti kiáramlásra készteti.

Secretum

Nem volt azonban fertilitási problémája az angol Viktória királynőnek (kilenc gyermeket szült), akinek orvosa, Sir Russel Reynolds kannabiszt ajánlott menstruációs panaszaira. A viktoriánus prüdéria közismert, kiváló példája, hogy amikor a királynő 1857-ben Toscanába látogatott, Michelangelo Dávidját is csak úgy merték megmutatni neki, hogy eltakarták a szobor nemi szervét. Azonban nem kellett volna ennyire félniük: Viktória kedvenc időtöltése volt férfiaktok rajzolása, és férjével együtt előszeretettel gyűjtötték a Pompeiből és Herkuláneumból az idő tájt előkerülő, falloszokat ábrázoló termékenységi szimbólumokat. Az igaz viszont, hogy a köznép nem láthatott ilyen figurákat, a szexuális témájú ókori görög és római ábrázolások a British Múzeum titkos helyiségeibe voltak száműzve. A Secretum kincseinek nagy része George Witt orvos, műgyűjtő ajándéka volt, és a tárgyak ma a keletkezési koruknak megfelelő termekben vannak elhelyezve.

Pompei és Herkuláneum Itáliában maradt, szexualitással kapcsolatos műtárgyai is sokáig be voltak zárva a nápolyi Titkos Múzeumba, ahová csak idősebb, előkelő férfiak léphettek be. (A Gabinetto Segreto az 1960-as évek végén, a szexuális forradalom hatására pár évre kinyílt, 2000-től a tárgyak a Régészeti Múzeumban szabadon látogathatók.)

Michel Foucault francia filozófus egyébként úgy vélte, hogy a viktoriánus korban egyenesen kényszeresen sokat beszéltek a szexről, mivel az a hatalomgyakorlás egyik fő formája volt akkoriban is. A 19. században sokan aggódtak amiatt, hogy az éjszakai magömlés elrabolja az energiát, a maszturbáció tönkreteszi az egészséget, ezt megakadályozandó néhány doktor pénisz-kauterizációt és csiklóeltávolítást végzett.

Ma úgy véljük, a nemi aktivitás az agyi oxitocin-rendszer serkentése révén csökkenti a stresszt (Hormones and Behavior, 2010;57(2):222–9), többek között ezért is egészséges, ám a szexualitás örömei még ma is kevésbé elérhetők a hölgyek számára. A British Medical Journal legfrissebb tanulmánya szerint a nemi aktivitás, a jó minőségű szexuális élet és a szexuális érdeklődés nagyobb arányban jellemzi a férfiakat, mint a nőket, és ez a nemek közti különbség a korral nő.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink