hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Évente tíznél kevesebben szereznek szakképesítést klinikai hematológiából

A közeljövőben számos új jelátvitelt módosító molekula válik elérhetővé

A hematológiában a célzott kezelés már több mint 15 éve a mindennapok része. A rosszindulatú sejtek szaporodásához szükséges jelátviteli rendszerek módosítása az egyik legnagyobb sikertörténet a krónikus leukémiák bizonyos csoportjában – mondta a Medical Tribune-nek dr. Borbényi Zita, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar II. Számú Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

Mennyire tudnak eleget tenni az országban működő hematológiai centrumok az ellátási igényeknek? Hogy állunk a szakember-utánpótlással (orvosok, szakdolgozók)?

A hematológiai betegellátás a városi kórházakban a belgyógyászat része, általában 1-1 belgyógyász-hematológus szakorvos vesz részt a járóbeteg- és alkalmanként az osztályos ellátásban. A megyei kórházakban több hematológus szakorvos dolgozik, a diagnosztikán kívül komoly szaktudást igénylő betegek ellátását is vállalva. Az egyetemi centrumok és kiemelt hematológiai központok csaknem mindegyikében a legnagyobb felkészültséget igénylő diagnosztika és betegellátás áll rendelkezésre, beleértve az őssejtterápiát is.

A szakdolgozók és szakorvosok utánpótlása igen nagy erőfeszítést kíván, évente 10-nél kevesebb fiatal szerez szakképesítést klinikai hematológiából.

Az onkológiában és az onkohematológiában napjainkban paradigmaváltást élünk. A citotoxikus terápiákat felváltják a biológiai készítmények. A fejlődésben mindig élen járt a hematológia. Milyen újdonságok várhatók a közeljövőben?

A hematológiában a célzott kezelés már több mint 15 éve a mindennapok része. A rosszindulatú sejtek szaporodásához szükséges jelátviteli rendszerek módosítása az egyik legnagyobb sikertörténet a krónikus leukaemiák bizonyos csoportjában. Ezekkel a szerekkel csaknem egy időben terjedtek el az immunológiai típusú szerek, és váltak elsősorban a limfoproliferatív betegségek alapszerévé. A közeljövőben számos új jelátvitelt módosító molekula válik elérhetővé a mindennapokban. Ezek a nem citosztatikumként működő vegyületek önmagukban vagy más szerekkel kombinálva nagyon hatékonyaknak ígérkeznek.

Nincs messze az az idő, amikor a beteg immunrendszerét módosítva, stimulálva a saját immunsejtek működésének fokozása vezethet a daganatos sejtek elpusztulásához.

Mennyire kell vagy lehet személyre szabni a malignus hematológiai betegségek kezelését?

A személyre szabott kezelés rendkívül fontos a hematológiában. Számos kórképben a genetikai eltérések megléte vagy hiánya alapján lehetséges a legjobb, leghatékonyabb szer kiválasztása. Ennek értelmében a legtöbb kórképben a kezelés elkezdését megelőzően genetikai vizsgálatok szükségesek.

A szervtranszplantáció fő korlátját világszerte a donorhiány jelenti. Mi a helyzet a csontvelő-transzplantációval? Milyen eredmények érhetők el vele, mik a megoldandó problémák?

A helyzet és az eljárás különbözik a szolid szerv transzplantációjától. A vérképző szervi betegségek bizonyos csoportját csak őssejt-transzplantációval lehet meggyógyítani. A betegségek egy részében nagy dózisú kemoterápiát követően saját őssejtek visszaadása történik, ezekben az esetekben donorra nincs szükség. Elsősorban a heveny leukémiákban azonban a beteghez szöveti tulajdonságaiban legközelebb álló egészséges donortól szükséges őssejteket nyerni. Optimális esetben testvér donorról van szó, azonban a világban megközelítően 27 millió olyan önkéntes adakozó van, aki szívesen adná a sejtjeit a betegeknek. Nagyon alapos és bonyolult vizsgálatokkal lehet arról dönteni, hogy ki a leginkább megfelelő donor a beteg számára.

A hematológia nem csak a malignus betegségek kezelését jelenti. Sok gondot jelent a transzfúziós háttér biztosítása, a véradók számának csökkenése. Miben látja a megoldást?

A hematológiai betegségek ellátásában a megfelelő gyógyszeres kezelésen túl nélkülözhetetlen a kiegészítő, szupportív kezelés, mely elsősorban az anaemia, thrombopenia és a neutropenia korrekcióját jelenti.  A neutropenia gyógyszeresen kezelhető, de a vörösvérsejt- és vérlemezkepótlás csak vérkészítmény alkalmazásával oldható meg. Az ismerősök, munkatársak bátorítása, biztatása, a pozitív példa segíthet abban, hogy a véradók száma a közeljövőben növekedjék.

A véralvadás gátlásában is új időket élünk. A direkt trombininhibitor és az aktivált X-es faktor gátlóinak bevezetésével könnyebbé és jobban kézben tarthatóvá vált az alvadásgátlás. Hol látja a direkt trombininhibitor új antidotumának a helyét a terápiás palettán?

Az új típusú véralvadásgátlók jelentősen megkönnyítették a betegek és az egészségügyi személyzet helyzetét, hiszen meghatározott dózisban biztonsággal adagolhatóak. Kicsiny a vérzéses szövődmények előfordulása. A kifejlesztés alatt álló antidotumok pontos helye a közeljövőben válik egyértelművé.

A vérplazmából készült gyógyszerek jelentik a hemofíliások és az immunhiányos betegek kezelését. Várható-e ezeken a területeken valamilyen újdonság?

A vérplazmából terápiás és diagnosztikus célra használható készítményeket állítanak elő.

Számos, új, rekombináns technikával előállított készítmény is a betegek rendelkezésére áll. Meg kell találni a különböző módon előállított szerek pontos helyét a terápiás palettán, ez a közeljövő egyik fontos feladata.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés