2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Évente tíznél kevesebben szereznek szakképesítést klinikai hematológiából

A közeljövőben számos új jelátvitelt módosító molekula válik elérhetővé

A hematológiában a célzott kezelés már több mint 15 éve a mindennapok része. A rosszindulatú sejtek szaporodásához szükséges jelátviteli rendszerek módosítása az egyik legnagyobb sikertörténet a krónikus leukémiák bizonyos csoportjában – mondta a Medical Tribune-nek dr. Borbényi Zita, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar II. Számú Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

Mennyire tudnak eleget tenni az országban működő hematológiai centrumok az ellátási igényeknek? Hogy állunk a szakember-utánpótlással (orvosok, szakdolgozók)?

A hematológiai betegellátás a városi kórházakban a belgyógyászat része, általában 1-1 belgyógyász-hematológus szakorvos vesz részt a járóbeteg- és alkalmanként az osztályos ellátásban. A megyei kórházakban több hematológus szakorvos dolgozik, a diagnosztikán kívül komoly szaktudást igénylő betegek ellátását is vállalva. Az egyetemi centrumok és kiemelt hematológiai központok csaknem mindegyikében a legnagyobb felkészültséget igénylő diagnosztika és betegellátás áll rendelkezésre, beleértve az őssejtterápiát is.

A szakdolgozók és szakorvosok utánpótlása igen nagy erőfeszítést kíván, évente 10-nél kevesebb fiatal szerez szakképesítést klinikai hematológiából.

Az onkológiában és az onkohematológiában napjainkban paradigmaváltást élünk. A citotoxikus terápiákat felváltják a biológiai készítmények. A fejlődésben mindig élen járt a hematológia. Milyen újdonságok várhatók a közeljövőben?

A hematológiában a célzott kezelés már több mint 15 éve a mindennapok része. A rosszindulatú sejtek szaporodásához szükséges jelátviteli rendszerek módosítása az egyik legnagyobb sikertörténet a krónikus leukaemiák bizonyos csoportjában. Ezekkel a szerekkel csaknem egy időben terjedtek el az immunológiai típusú szerek, és váltak elsősorban a limfoproliferatív betegségek alapszerévé. A közeljövőben számos új jelátvitelt módosító molekula válik elérhetővé a mindennapokban. Ezek a nem citosztatikumként működő vegyületek önmagukban vagy más szerekkel kombinálva nagyon hatékonyaknak ígérkeznek.

Nincs messze az az idő, amikor a beteg immunrendszerét módosítva, stimulálva a saját immunsejtek működésének fokozása vezethet a daganatos sejtek elpusztulásához.

Mennyire kell vagy lehet személyre szabni a malignus hematológiai betegségek kezelését?

A személyre szabott kezelés rendkívül fontos a hematológiában. Számos kórképben a genetikai eltérések megléte vagy hiánya alapján lehetséges a legjobb, leghatékonyabb szer kiválasztása. Ennek értelmében a legtöbb kórképben a kezelés elkezdését megelőzően genetikai vizsgálatok szükségesek.

A szervtranszplantáció fő korlátját világszerte a donorhiány jelenti. Mi a helyzet a csontvelő-transzplantációval? Milyen eredmények érhetők el vele, mik a megoldandó problémák?

A helyzet és az eljárás különbözik a szolid szerv transzplantációjától. A vérképző szervi betegségek bizonyos csoportját csak őssejt-transzplantációval lehet meggyógyítani. A betegségek egy részében nagy dózisú kemoterápiát követően saját őssejtek visszaadása történik, ezekben az esetekben donorra nincs szükség. Elsősorban a heveny leukémiákban azonban a beteghez szöveti tulajdonságaiban legközelebb álló egészséges donortól szükséges őssejteket nyerni. Optimális esetben testvér donorról van szó, azonban a világban megközelítően 27 millió olyan önkéntes adakozó van, aki szívesen adná a sejtjeit a betegeknek. Nagyon alapos és bonyolult vizsgálatokkal lehet arról dönteni, hogy ki a leginkább megfelelő donor a beteg számára.

A hematológia nem csak a malignus betegségek kezelését jelenti. Sok gondot jelent a transzfúziós háttér biztosítása, a véradók számának csökkenése. Miben látja a megoldást?

A hematológiai betegségek ellátásában a megfelelő gyógyszeres kezelésen túl nélkülözhetetlen a kiegészítő, szupportív kezelés, mely elsősorban az anaemia, thrombopenia és a neutropenia korrekcióját jelenti.  A neutropenia gyógyszeresen kezelhető, de a vörösvérsejt- és vérlemezkepótlás csak vérkészítmény alkalmazásával oldható meg. Az ismerősök, munkatársak bátorítása, biztatása, a pozitív példa segíthet abban, hogy a véradók száma a közeljövőben növekedjék.

A véralvadás gátlásában is új időket élünk. A direkt trombininhibitor és az aktivált X-es faktor gátlóinak bevezetésével könnyebbé és jobban kézben tarthatóvá vált az alvadásgátlás. Hol látja a direkt trombininhibitor új antidotumának a helyét a terápiás palettán?

Az új típusú véralvadásgátlók jelentősen megkönnyítették a betegek és az egészségügyi személyzet helyzetét, hiszen meghatározott dózisban biztonsággal adagolhatóak. Kicsiny a vérzéses szövődmények előfordulása. A kifejlesztés alatt álló antidotumok pontos helye a közeljövőben válik egyértelművé.

A vérplazmából készült gyógyszerek jelentik a hemofíliások és az immunhiányos betegek kezelését. Várható-e ezeken a területeken valamilyen újdonság?

A vérplazmából terápiás és diagnosztikus célra használható készítményeket állítanak elő.

Számos, új, rekombináns technikával előállított készítmény is a betegek rendelkezésére áll. Meg kell találni a különböző módon előállított szerek pontos helyét a terápiás palettán, ez a közeljövő egyik fontos feladata.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.