hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A kormány tiszteleg a hátsó ajtónál

Igyekszik történeti összefüggésbe helyezni a VG.hu azt a minapi meglepő esetet, amikor egy leendő magánkórház bemutakozóján szimpátitüntetést tartott az állami egészségügy vezérkara.

Az első nyílt kiállás volt ez amellett, hogy a magyar kormány, ha ki még nem is mondja, immár nem tiltja, hanem megtűri, sőt, bizonyos értelemben támogatja is a magán-egészségügy térnyerését Magyarországon – írja a lap. Hozzáfűzve: „hatalmas fordulat ez 2008-hoz képest, amikor a Fidesz-KDNP kezdeményezésére országos népszavazás söpörte el nem csak a vizitdíjat, de azt a tervet is, hogy az egészségügybe bevezessék a több-biztosítós modellt. ... Nem veri nagydobra a terveit – nem véletlenül nincs kormányprogram –, egyszerűen csendben, halkan, hogy senki meg ne hallja, a hátsó ajtón beengedi az egészségügybe azokat a szereplőket, akik megteszik neki azt a szívességet, hogy megteremtik a magán-egészségügyi rendszer működésének feltételeit.”

A szerző emlékeztet: „2011-ben a Fidesz az szja-törvény egyetlen szavas módosításával a munkáltató által finanszírozott magán-egészségbiztosításokat is adó- és járulékmentessé tette. Joggal feltételezhették akkor a szakértők – és a biztosítók is, amelyek ettől nem kevesebb, mint 50 milliárdos piacot remélnek –, hogy kétszintűvé, tb- és magánellátásra szakad az egészségügy.  Csakhogy, legalábbis hivatalosan, ez azóta sem történt meg, hiányzott ugyanis a változáshoz szükséges másik láb, a szolgáltatási oldal” – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink