hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A kórházszövetség elnöke a jövő évi költségvetésről: „veszélyes a társadalomra, annak békéjére”

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a 2015-ös költségvetés tervezetét értékelve reagált a gazdasági miniszter minapi, a kórházigazgatókat érintő vádjaira.

Velkey György összefoglalóját így kezdi: „A 2016. évi költségvetés tervezete alapján jelenleg az egészségügy jövőre sem számíthat a szükségszerű finanszírozási előrelépésre. Béremelésre megjelent a gyógyító-megelőző kassza célelőirányzatai közötti 16 milliárd forintos összeg, nagyságrendileg a mozgóbérek jelenlegi bérszínvonalra korrigálásához elegendő. Ez a forrás sajnos nem elegendő a szükséges ápolói és szakorvosi béremelésre. Az alapellátás kiadásaira az évenként megígért 10 milliárd forintos előrelépés fedezete megvan, de az összevont szakellátások címszóban szereplő fekvő- és járóellátások pusztán 5 milliárddal kapnak többet, mint az idei költségvetési tervezetben szerepel. Ez alapdíjemelésre nem elég. A 2015-ben adósságrendezésre biztosított, és a kórházakat a következő hetekben elérő 60 milliárd forint nem épül be a költségvetésbe, így jövőre változatlan finanszírozási feltételek és szakmai teljesítmény elvárása mellett az adósság megelőzésére nincs lehetőség.”

(Mint a MedicalOnline is beszámolt róla, a gazdasági miniszter a közelmúltban azzal borzolta a kedélyeket, hogy praktikusan költségvetési csalásnak nevezte a kórházak eladósítását. Varga Mihály úgy fogalmazott: „az mégiscsak egy lehetetlen helyzet, hogy egy kórházigazgató fedezetlen költségvetési támogatással vállal kifizetéseket, ez egy költségvetési csalás, hogy ha ezt lefordítom magyarra”.)

„Meggyőződésem szerint ez kritikus helyzethez vezet – veszélyes a társadalomra, annak békéjére, és a gazdaság növekedésére is. Számot kell vetnünk: miért van ez így, mit nem tudunk betegekként, ápolókként, orvosokként, kórházvezetőkként, egészségpolitikusokként megértetni a számok alakítóival?” – folytatja Velkey György az értékelésben, amit innen tölthet le.

(Zombor Gábor államtitkár reakcióját pedig esti cikkünkben találja.)

(forrás: Magyar Kórházszövetség)

Kapcsolódó fájlok

cimkék

hirdetés

Könyveink