hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Varga: „ezt a helyzetet tudomásul kell venni”

Aki könnyebbséget remél a kóházaknak a 2016-tól élő struktúrában, azt kijózaníthatják a gazdasági miniszter szavai, amelyeket a Portfólio idéz egy tévévéműsorból.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016-os költségvetésről beszélt hétfő este az RTL Klubon Baló György műsorában, ezen belül bőven volt szó az egészségügyről.

Itt közölte  aminiszter, hogy „a kórházak finanszírozása 2015-ről 2016-ra nem fog változni. Az ún. teljesítményvolumen-korlát működni fog, ezt a helyzetet tudomásul kell venni, ennyit tud költeni a kormány egészségügyre, kórházi ellátásra. A kórházi ellátás mögött is részben az van, hogy kevesebben leszünk 2016-ban, kevesebben veszünk igénybe ellátást. És a járulékfizetés sem olyan magas, hogy nyugodt szívvel lehessen kórházak finanszírozására költeni.”

Arra a kérdésre, hogy többet adna-e a kórházaknak, Varga Mihály úgy válaszolt, hogy valószínűleg másképp adná ezt a pénzt. „Egy: szakmai hibának tartom, hogy az egyik kórházi adósságkonszolidációtól a másikig jutunk el. Öt évvel ezelőtt évi 30 milliárd forintos adósság halmozódott fel, most 60 milliárd forint. Nem egészen értem az okát, hogy mi változott közben az egészségügyben. Kettő: az mégiscsak egy lehetetlen helyzet, hogy egy kórházigazgató fedezetlen költségvetési támogatással vállal kifizetéseket, ez egy költségvetési csalás, hogy ha ezt lefordítom magyarra” – olvasható a portfolio.hu-n.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink