hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A józan ész klinikája

Az emberi agy alapvetően nem a racionális gondolkodás eszköze, hanem inkább egyfajta érdekérvényesítő gépezet – magyarázza a (táplálkozási) téveszmék népszerűségét az Index egyetemi tanár szerzője.

Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója olyan felkapott fogalmakat vesz górcső alá, mint a méregtelenítés, lúgosítás, zsírégetés, antioxidáns terápia.

Összefoglalójában aztán leszűri, hogy a táplálkozással és az egészséggel kapcsolatban a társadalmat nem a tudományos gondolkodás, hanem a különféle téveszmék uralják. Aminek egyik oka az, hogy az engedélyező hatóságok félreértelmezett szabadelvűsége koncként vetette a tájékozatlan embereket a hatástalan szereket előállító ipar lábai elé.

De Boldogkői Zsolt írása a tévtanok terjedésére e mellett más magyarázatot is kínál. „Az irracionalizmus egyik oka  - írja - magában az emberi elmében keresendő, amely genetikainak tűnő vonzalmat érez a miszticizmus iránt. A másik probléma pedig az, hogy a tudományos ismeretek egyre bonyolultabbá, ezért egyre kevésbé felfoghatóvá válnak a társadalom nagy többsége számára. A tudományos szakemberek is specializálódnak, csak kevesek rendelkeznek átfogónak nevezhető tudással. Továbbá, a munkájukat a színtiszta ráció alapján végző kutatók elméjét is ellephetik abszurd eszmék, ha nem a konkrét szakterületről van szó. Az emberi agy ugyanis alapvetően nem a racionális gondolkodás eszköze, hanem inkább egyfajta érdekérvényesítő gépezet. Elménk a rációt sokkal inkább használja önigazolásra és különféle egyéb ideológiák gyártására, mint a problémákra adott helyes válaszok kialakítására” – olvasható a az index.hu-n.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink