hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Anabolikus szteroidok az étrend-kiegészítőben

Az Amerikai Gyógyszer és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) arra figyelmeztetett, hogy kockázatot jelent az egészségre egy bizonyos táplálék-kiegészítő fogyasztása.

A probléma a Healthy Life Chemistry by Purity First B-50 elnevezésű termékkel van, amelyet B-vitamin étrend-kiegészítő tablettaként árulnak a piacon. Előzetes laborvizsgálatok  kimutatták, hogy a tabletta két, potenciálisan ártalmas anabolikus szteroidot tartalmaz: methasterone-t, illetve dimethazine-t. A készítmény ismertetőjében egyik veszélyes anyagot sem tüntették fel, ráadásul ezek az összetevők nem is szerepelhetnének étrend-kiegészítő termékekben.

A hatóság arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy senki ne vásároljon, illetve használjon ilyen tablettát. Az FDA gyógyszerelemző és kutató központjának igazgatója szerint a szteroid-tartalmú vitaminként piacra dobott étrend-kiegészítő komoly veszélyt jelent a fogyasztók számára és illegális.  A termék kedvezőtlen hatásaival kapcsolatosan 29 panasz érkezett a hatósághoz, a vásárlóknál fáradtság, izomgörcs, sőt izomfájdalom jelentkezett, az orvosi laboratóriumi tesztek pedig normálistól eltérő máj- és pajzsmirigyfunkciót, illetve koleszterinszintet állapítottak meg.

Nőknél szokatlan hajnövekedés lépett fel, illetve kimaradt a menstruáció. Férfiaknál impotenciát és alacsony tesztoszteron szintet tapasztaltak.  Az anabolikus szteroid-tartalmú készítmények fogyasztása súlyos májkárosodást idézhet elő. Néhány érintettet kórházban kellett kezelni, de halálesetről, vagy súlyos májkárosodásról nem számoltak be.

Az anabolikus szteroidok hosszú távú használata egyéb súlyos következményekkel járhat, a szer károsan hathat a vér lipid szintjére, ezzel növelve a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Azon kívül a nők elférfiasodhatnak, a férfiaknál mellnövekedés léphet fel, illetve terméketlenség alakulhat ki. A gyerekek pedig visszamaradnak a testi növekedésben.

A Healtyh Life Chemistry By Purity B-50-et a Mira Health Products Ltd gyártja a New York-állambeli Farmingdale-ben. Az interneten illetve kiskereskedelmi forgalomban értékesítik. A cég azonban nem hajlandó visszavonni a terméket, vagy figyelmeztetést közreadni a termék potenciális veszélyekről, ezért várhatóan jogi eljárás indul ellene, írja a hamisgyogyszer.hu.

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink