hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A jövő a mini laboratóriumé

Nemsokára a családorvosnak nem kell elküldenie a vért vagy a rákos sejteket a laboratóriumba; egy kicsi chippel helyben elvégezheti a méréseket.

Ha ma egy vérminta fehérjetartalmát, a benne található géneket vagy valamilyen más jellemzőjét akarjuk meghatározni, jó néhány bonyolult folyamatnak kell kitenni a mintát: centrifugálásnak, hőkezelésnek, enzimeket kell hozzáadni stb. Ez azt jelenti, hogy egy központi laboratóriumba kell elküldeni a levett vért, és sokszor hetekig kell várni az eredményre. Hasonló a helyzet például a méhnyakrák-szűrés esetében is. A méhnyakról származó sejtkenetet szintén a laborban, mikroszkóppal vizsgálják meg, és a diagnosztikai hibák aránya még akkor is nagy lehet, ha tapasztalt orvos leletezi a mintát.

Automatizálás

Az EU MicroActive nevű projektje keretében egy, a mikrotechnológián és a biotechnológián alapuló integrált rendszert dolgoztak ki, ami lehetővé teszi, hogy a családorvos a rendelőjében, automatikusan diagnosztizáljon számos betegséget.

Az ehhez felhasznált „egészség chip” úgy néz ki, mint egy bankkártya, de egy egész laboratóriumot tartalmaz. Az EU projekt keretében elvégzett vizsgálatban méhnyaki kenetek sejtjeit vizsgálták vele, de több más rák diagnosztizálására és baktérium vagy vírus okozta betegségek kimutatására is felhasználható.

Speciális „bankkártya”

A chipbe számos nagyon vékony csatornát vájtak; ezek tartalmazzák az egyes elemzésekhez szükséges vegyszereket és enzimeket, természetesen a megfelelő arányban. Amikor a betegből vett mintát a csatornákba juttatják, e reagensek összekeverednek vele. A chippel jelenleg nyolcféle analízist lehet elvégezni – a kimutatható betegségek közös tulajdonsága, hogy a vérben levő speciális biomarkerek azonosításával – vagy éppen hiányuk alapján – fedezhetők fel. Ezek a „cimkék” lehetnek fehérjék, enzimek, DNS-fragmentumok.

A kis chipben ugyanazok a folyamatok zajlanak le, mint a laboratóriumban, és nemcsak gyorsabban végzi az elemzést, de az eredmények is sokkal pontosabbak. Az orvos egyszerűen behelyezi a kártyát egy kis gépbe, hozzáadja a mintát, és megkapja az eredményeket.

Tömegtermelés

Nemrég indult el egy kétéves EU projekt, amelynek célja, hogy tömegesen előállíthatóvá tegye a diagnosztikus chipet, és közben felderítse a piaci lehetőségeket és a potenciális ipari partnereket. Ezt a projektet is az a norvég NorChip cég vezeti, amelytől a chip ötlete származik, és amely előállításában, bevizsgálásában is jelentős szerepet játszott.

Frank Karlsen, a NorChip vezető kutatója szerint nincs semmi akadálya annak, hogy néhány éven belül olyan variánsát hozzák létre a chipnek, amelyet maga a beteg tud használni, saját otthonában.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink