hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

A hamar jött testvérek között több az autista

Nagyobb az autizmus esélye a másodszülött gyereknél, ha világra jövetele kevesebb mint tizenkét hónappal követi testvéréét - írja a Gyermekévek.

Ilyen esetekben háromszor akkora gyakorisággal kell számítani autizmus előfordulására, mint amikor a gyerekek közötti korkülönbség három év vagy annál is több.

A fenti megállapítást a Columbia Egyetem szakemberei hozták nyilvánosságra a Pediatrics című szaklapban 660 ezer, 1992 és 2002 között született gyerek adatai alapján. Úgy tűnik, hogy akkor a legkisebb az autizmus előfordulásának esélye a második gyereknél, ha a szülők legalább három évet kivárnak a két gyerek születése között. Ehhez képest nagyjából kétszeres az autizmus kockázata azokban az esetekben, amikor a gyerekek 1-2 évnyi korkülönbséggel jönnek a világra, míg 12 hónapnál is kisebb korkülönbség esetén háromszorosára növekszik annak a valószínűsége, hogy a második gyerek autista lesz.

Gyakoribb az autizmus, ha gyorsan jön a testvér

Az autizmus előfordulását egyéb tényezők is befolyásolják, ilyen többek között az anya életkora, az újszülött kis születési súlya, illetve a koraszülöttség. A fenti összefüggés azonban az említett befolyásoló tényezők figyelembe vételét követően is megállja a helyét.

A kutatók egyelőre nem tudnak határozott magyarázatot adni arra, mi áll a kapcsolat hátterében. Egyik lehetséges okként feltételezik, hogy az egymást gyorsan követő két szülés között az anya szervezetének nincs elegendő ideje a megfogyatkozott alapvető tápanyagok pótlására. A kutatók hangsúlyozzák, hogy mostani vizsgálatukban nem foglalkoztak az elsőszülöttek körében jelentkező autizmussal, most csupán a másodszülötteknél előforduló esetekre összpontosítottak.

Korábbi vizsgálatok szerint nagyobb az autizmus esélye a második gyereknél, ha idősebb testvére az autizmus körébe sorolható tünetegyüttest, például Asperger-szindrómát mutat.

A teljes cikket a Gyermekévek oldalán olvashatja.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Gyermekévek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink