hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.

A Global Congress of Infant and Maternal Health Nyilatkozata

Barcelona, 2010. szeptember 22–26.

A 2010. év fontos állomás a szegénység elleni küzdelemben, valamint a Millenniumi Fejlesztési Célok (Millennium Development Goals, MDG) elnevezésű program biztosításában, mert a célok még 2015-ig megvalósíthatók.

hirdetés

A Millenniumi Nyilatkozatot (Millennium Declaration) és benne az MDG-t, az ENSZ 189 tagállama írta alá 2000-ben. A Millenniumi Fejlesztési Célok című munkaanyag történelmi léptékű ígéret és egyben útmutató a szegénység elleni küzdelemben.

Az ezredfordulós Fejlesztési Célok egyes pontjai a következők:

  1. A súlyos éhezés és szegénység felszámolása
  2. Az alapfokú oktatás bevezetése világszerte
  3. A nemek közötti egyenlőség előmozdítása, a nők helyzetének erősítése
  4. A gyermekhalálozás csökkentése
  5. Az anyák egészségének javítása
  6. A HIV/AIDS, a malária és egyéb betegségek elleni küzdelem
  7. A fenntartható környezet biztosítása
  8. Globális partneri viszony kialakítása a fejlődés érdekében

Idén a nemzetközi közösség által meghatározott 2015. évi határidő utolsó öt esztendejébe lépünk. Bár az elmúlt években már sok minden történt, ha a célokat meg akarjuk valósítani, akkor a jelenleg tapasztalható negatív tendenciákat jelentősen meg kell változtatnunk. Félő, hogy a világgazdasági válság következtében az eddig elért kedvező folyamatok leállnak vagy éppen az ellenkezőjükre fordulnak.

Az ENSZ 2010. szeptember 20–22. között New Yorkban csúcsértekezletet tartott a Millenniumi Fejlesztési Célok megvalósulásával kapcsolatban. A csúcsértekezlet célja az volt, hogy értékelje a szegénység elleni világméretű küzdelemben eddig elért sikereket, feltárja a hibákat, megnevezze a feladatokat, és kijelölje azokat a sürgős intézkedéseket és áttörési pontokat, amelyekkel felgyorsítható a célok 2015-ös elérésének a folyamata.

Ezzel párhuzamosan, összehívták az Anyai és Gyermekegészség Világkongresszust is, melynek feladata a világ legszegényebb országaiban tapasztalt drámai anyai és gyermek-egészségügyi helyzet bemutatása volt. Az utóbbi időben az anyák és a gyermekek egészségi állapotát jellemző adatok egy része elsősorban a gazdasági egyenlőtlenség, a társadalmi hátrányok és az oktatás elégtelensége vagy hiánya következtében tovább romlott.

  • Mi, a Global Congress of Infant and Maternal Health küldöttjei, saját területünkön támogatjuk a Millenniumi Fejlesztési Célok elérését. Elkötelezettségünket az alábbiakkal szeretnénk kifejezni:
  • Kiemeljük a MDG 4. pontjának (gyermekhalálozás csökkentése), valamint a MDG 5. pontjának (anyai egészség javítása) kiemelkedő fontosságát;
  • Hangsúlyozzuk az orvosi hivatás fontos szerepét a MDG elérésében;
  • Rámutatunk a nyolc MDG 2015. évi elérését előmozdító figyelemfelkeltő akciók fontosságára;
  • Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a MDG-ok eléréséhez a társadalom egészének elkötelezettségére szükség van.
  • Gyümölcsöző párbeszédet alakítunk ki az egyes kultúrák között, amivel segítjük az egyes kérdések elemzését és lehetséges megoldását, elsősorban a gyermek és az anya egészségének védelme kérdésében, ami megfelel a MDG-ok 4. és 5. pontjának.
  • Mi, az Anyai és Gyermekegészség Világkongresszus küldöttei, arra kérjük a nemzeti kormányokat, hogy:
  • Tartsák be a Millenniumi Nyilatkozatban tett ígéreteiket, ezzel vegyenek részt abban a történelmi lehetőségben, amivel a szegénység múlt idejű fogalom lehet, és amivel egy békés világ teremthető;
  • Tegyenek konkrét lépéseket, amivel a szegénység felszámolható: többek között jobb oktatás, kedvezőbb tanulási lehetőségek és jobb egészségügyi rendszer;
  • Nyújtsanak nagyobb és jobb segélyeket a fejlődő országoknak, engedjék el adósságaik egy részét és biztosítsanak kedvezőbb kereskedelmi lehetőséget, ahogyan azt a MDG 8. pontjában ígérték;

Biztosítsák, hogy a Millenniumi Fejlesztési Célok a világ minden országában teljesüljenek.

(forrás: Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink