hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

A glikánok és a vérlemezkék glikozilációja: a legújabb ismeretek alkalmazása a transzfuziológiában

  Célkitűzés
  A vérlemezke-készítményeket szobahőmérsékleten tárolják, mert a transzfúzió után a hűtve tárolt thrombocyták gyorsan eliminálódnak a keringésből. Újabb adatok szerint a glikánok alapvető szerepet játszanak e folyamatban. Az alábbi összefoglaló szerzői a thrombocyta glikánokra vonatkozó legújabb ismereteit tekintik át, és foglalkoznak a tárolt thrombocyták működőképességének javításában a glikoziláció potenciális lehetőségével is.

  Újabb eredmények
  A hűtött thrombocyták eliminációját részben az okozza, hogy a májban található, aMb2 lektin receptorok felismerik a vérlemezkék sejtfelszíni glikoproteinek csoportokba rendeződött b-N-acetil-glükózamin oldalláncait. A felszínre került b-N-acetil-glükózamincsoportok lefedése enzimatikus galaktozilálással helyreállítja a rövid ideig hűtött egér vérlemezkék élettartamát a keringésben. Mindez új lehetőséget jelent a vérlemezkék hűtve tárolására, azonban újabb vizsgálatok szerint a galaktozilálás nem hatékony a tartósan alacsony hőmérsékleten tárolt vérlemezkék életképességének helyreállításában. További adatok szerint a rövid, illetve a hosszú ideig hűtve tárolt vérlemezkék eliminálásáért eltérő szénhidrátfüggő mechanizmusok felelősek.

  Összegzés
  A thrombocyta-készítmények szobahőmérsékleten történő tárolása növeli a transzfúzió következtében fellépő szepszis kockázatát, valamint felgyorsítja a vérlemezkék működőképességének romlását és lerövidíti élettartamukat. Az újabb kísérleti eredmények alapján a thrombocyták glikozilációjának szabályozása lehetővé teszi a hűtve tárolást és szignifikánsan javítja a vérlemezke-készítmények minőségét.

  Kulcsszavak
  Clearance, hűtve tárolás, glikánok, glikoziltranszferáz, thrombocyták

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Anne Louise Sřrensen,a Karin M. Hoffmeisterb és Hans H. Wandalla
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés