hirdetés
2024. augusztus. 08., csütörtök - László.
hirdetés

A fogyás csökkenti a rák kockázatát

Százezer elhízott beteg adatai alapján a fogyás egyértelműen mérsékli a daganatos betegségek rizikóját, írja az OTSZ Online.

A Diabetes folyóiratban június 21-én jelent meg a Cleveland Clinic kutatóinak cikke, amelynek eredményeit az Orlandóban (USA, Florida) megrendezett American Diabetes Association éves konferenciáján is bemutattak. A vizsgálat eredményei szerint kórosan elhízott (obezitásban szenvedő) betegek esetében a fogyás protektív hatásúnak bizonyult az elhízással összefüggően megjelenő rákos megbetegedésekkel szemben. Ez az eredmény azért fontos, mert jelenlegi ismereteink szerint az elhízás legalább 13 ráktípus nagyobb kockázatával hozható összefüggésbe. Ez nagyrészt az olyan hormonok, mint az ösztrogén és az inzulin megemelkedett, tartósan magas szintjének köszönhető.

A tanulmány eredményei azért reményt keltőek, mert azt mutatják, hogy a felesleges kilók leadása javíthatja az esélyeket a rákos megbetegedések, köztük az emlő-, a vese-, a petefészek-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kialakulásának megelőzésére.

A tanulmányhoz a kutatók a Cleveland Clinic több mint 100 ezer elhízott betegének elektronikus egészségügyi adatait elemezték, akik közül valamivel több mint 5300 betegnél alakult ki valamilyen típusú rák. A kutatók nyomon követték a BMI változását három, öt és tíz évvel a rák diagnózisát megelőzően, és összehasonlították őket a kontroll csoport adataival. Azt találták, hogy a fogyás már öt éven belül is csökkentheti a legtöbb elhízással összefüggő rákos megbetegedés kockázatát. A vesesejtes karcinóma kockázata például három éven belül, a méhnyálkahártya-daganatoké pedig három és öt év alatt már számottevően csökkent, a myeloma multiplex kockázata pedig 10 éven belül mutatott mérséklődést. A fogyás 16 más, eddig az elhízással összefüggésbe nem hozott rákos megbetegedés esetében is csökkentette a rizikót, többek között melanoma, valamint a bőr, a tüdő, a nemi szervek, a szem, az agy és az emésztőszervek daganatos betegségei esetében, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés