hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A fiatalok technológiahasználata és mentális egészsége

Nincs bizonyíték arra, hogy erősödött a kapcsolat a fiatalok digitálistechnológia-használata és a mentális egészségi problémák között az elmúlt évtizedekben, derült ki egy több mint 430 ezer, 10 és 15 éves kor közötti tinédzser bevonásával készített tanulmányból.

Az Oxfordi Egyetemhez tartozó Oxfordi Internet Intézet (OII) szakemberei a tévénézés, a közösségimédia- és a különböző digitális eszközök használata, valamint a depresszió, az öngyilkosságra való hajlam és a magatartásbeli problémák közötti kapcsolatokban bekövetkezett változásokat vizsgálták az elmúlt 30 évre visszamenőleg, adta hírül a BBC News.

Az eredmények azt mutatták, hogy 1991 és 2019 között kissé csökkent az összefüggés a depresszió, valamint a közösségimédia-használat és a tévénézés között, ugyanakkor valamelyest erősödött a kapcsolat a közösségimédia-használat és az érzelmi problémák között. A megfigyelt változások azonban kismértékűek voltak. A szakemberek szerint a vizsgált adatok nem támasztják alá azt a feltételezést, hogy a jelenleg legaggasztóbbnak vélt technológiák (okostelefonok) idővel még ártalmasabbá válnak.

A tanulmányban részt vevő amerikai és brit fiatalok különböző kérdéseket megválaszolva értékelték saját érzéseiket. A kutatók csupán arról kérdezték őket, hogy mennyi időt töltenek a közösségimédia- és a különböző digitális eszközök használatával, arról nem kellett beszámolniuk, hogy pontosan hogyan töltik el ezt az időt.

A tanulmányt a Clinical Psychological Science című folyóiratban publikálták.

Egy idén januárban megjelent tanulmány eredményei összefüggést sugalltak a nagymértékű közösségimédia-használat és a tinédzserek negatív önbecsülése és jólléte között.

A fiatalok mentális egészségét befolyásoló tényezők közé tartozik a koronavírus-járvány is. A brit kormány bejelentette, hogy 500 millió fonttal támogatja a mentális egészséggel foglalkozó szolgáltatásokat, 79 millió fontot kifejezetten a gyerekek és fiatalok számára előirányozva.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!