hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

A csoki nem csak finom, de véd a stroke-tól is?

Három, a csokoládéevés és a stroke kapcsolatával foglalkozó tanulmányt tekintettek át kanadai kutatók, és – az édesszájúak örömére – az eredmények a csokievés mellett szólnak.
Dr. Sarah Sahib, a kanadai McMaster Egyetem kutatója és dr. Gustavo Saposnik, a St. Michael's kórház munkatársa most tették közzé eredményeiket, amelyeket most a Science Daily ismertetett, és amelyekről részletesen az Amerikai Neurológiai Akadémia áprilisi találkozóján fognak beszámolni.
 
Az egyik általuk elemzett vizsgálatban 44 489 olyan személyben, akik hetente egy adag csokoládét ettek, 22 százalékkal kisebb volt a stroke valószínűsége, mint a csokoládét nem fogyasztókban. A másik vizsgálat a stroke utáni halálozást tanulmányozta 1169 személyben, és a heti 50 gramm csokoládét evőkben 50 százalékkal kisebbnek találta a halálozást, mint a csokimentes étrenden élőkben. A harmadik tanulmány eredményei ellentmondtak a másik kettőének: semmiféle kapcsolatot nem találtak a csokoládéevés és a stroke kockázata, illetve a halálozás között.
 
Dr. Sahib szerint további vizsgálatokra van szükség annak eldöntéséhez, hogy valóban van-e összefüggés a csokoládéevés és a stroke között, vagy pedig egyszerűen arról van szó, hogy az egészségesebb személyek hajlamosabbak a csokoládéfogyásztásra.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés