hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A colitis ulcerosa ayurvédikus kezelése

A gyulladásos bélbetegségeknek jelenleg nincs oki terápiája, azonban a cikkünkben bemutatott tanulmány szerzői szerint az ayurvéda hatásos betegségmódosító alternatív kezelést biztosít.

A colitis ulcerosa (UC) krónikus, idiopátiás gyulladásos kórkép, amelynek folyamatára relapszusok és fellángolások jellemzők. A betegek többsége életének legaktívabb szakaszában, 20 és 40 éves korában is küzd ezzel a kezelés szempontjából nagy kihívást jelentő kórképpel, amelynek jelenleg nincs oki terápiája és biztonságos gyógymódja. Az indiai szerzők vizsgálatukban az ayurvédikus kezelési módok hatásosságát kívánták bizonyítani azzal a céllal, hogy ezzel is elősegítsék a betegek szteroidigényének és a műtéti beavatkozások számának csökkentését (Patel MV, Patel KB, Gupta SN. Effects of Ayurvedic treatment on forty-three patients of ulcerative colitis. Ayu 2010;31(4):478–481). A vizsgálat alapjaként az a tapasztalat szolgált, hogy az indiai orvosok több esetben is biztató eredményeket értek el ayurvédikus módszerekkel UC-betegeknél.

Módszer

Összesen 43 beteget vontak be a vizsgálatba, akiknél az UC jellegzetes képét észlelték. A betegeket véletlenszerűen választották ki kórházuk (P. D. Patel Ayurveda Hospital, Nadiad) ápoltjai és ambulánsan kezelt betegei közül, tekintet nélkül életkorukra, nemükre és a betegség fennállásának tartamára. Bevonási feltételként csak az UC tüneteinek meglétét és a kolonoszkópiával igazolt diagnózist szabták meg. Kizárták a már műtéten átesett UC-betegeket, továbbá azokat, akiknél már kialakult szövődmény (pl. anális fisztula), vagy fennállt bármilyen társbetegség. A betegek többsége (93%-a) a 20–40 éves korosztályba tartozott, 65 százalékuk volt férfi. A betegség a résztvevők 46,5 százalékánál 1 éve, 21 százalékuknál 1-3 éve állt fenn, 21 százaléknál 3-5 éve, 11,5 százaléknál pedig 5 évnél is hosszabb ideje.

Az anamnézisfelvétel és a fizikális vizsgálat után minden résztvevőnél laborvizsgálat (hemoglibinszint, vvt-süllyedés, székletvér-vizsgálat) és kolonoszkópia történt.

A diagnózis megerősítése után minden résztvevő ayurvédikus kezelésben részesült, amely négy komponensből állt:

  • Udumbara kvatha (Ficus glomerata-kivonat) – napi 2x40 ml
  • Egy 10-nél is több komponenst tartalmazó ayurvédikus keverék naponta egyszer (az összetételt a cikkben leírják a szerzők);
  • Kutaja Ghana vati (Holarrhena antidysenterica) – napi 3x1g;
  • Udumbara kvatha basti (Ficus glomerata) egy hétig naponta, majd három héten át hetente kétszer.

A kezelést a vizsgálati időszak alatt, azaz egy hónapig kapták a betegek. A készítményeket egy helyi gyógyszertár szakemberei, szakértő felügyeletével készítették. A betegek a vizsgálati időszakban speciális diétát tartottak (shamaka, laghu, grahi és pathya tartalmú ételek). Ha egy beteg bármilyen gyógyszert (ahogy a szerzők fogalmaznak: „modern” medicinát) szedett, annak adagját fokozatosan csökkenteni kezdték, amint a beteg reagált az ayurvédikus kezelésre.

A betegek állapotának alakulását egyrészt a tünetek és jelek javulása, másrészt a laboreredmények alapján ítélték meg. A kezelés előtt és után pontoztak minden tünetet és jelet, illetve feljegyezték a hemoglobinszintet, a vérsüllyedés és a testsúly értékét. Ugyancsak rögzítették a szteroid- és sulfasalazin-adagok esetleges csökkentését.

Eredmények

A székletürítés gyakorisága 81,8 százalékkal csökkent, a székletben 91,6 százalékkal kevesebb esetben találtak vért a vizsgálat végén. A hasi fájdalom 86,7 százalékkal, a gyengeségérzés 66 százalékkal csökkent. A testtömeg-növekedés aránya 2,31 százalék volt, a hemoglobinszint 16,76 százalékkal emelkedett, a vérsüllyedés 44,16 százalékkal csökkent. A székletben a gennysejtek aránya 80,76 százalékkal volt kevesebb.

A székletvizsgálat alapján kimutatott okkult vérzés a vizsgálat kezdetén mind a 43 betegnél fennállt, de a vizsgálat végén csak 4 betegnél lett pozitív ez az eredmény. Vagyis a résztvevők 90,7 százalékánál megszűnt az okkult vérzés. Összesen 16 beteg szedett prednizolont – ennek adagját 87,32 százalékkal csökkentették a vizsgálat során. Ugyanez az érték a sulfasalazin esetében 77 százalék volt. Egyik betegnél sem alakult ki a vizsgálati periódusban új szövődmény vagy új nemkívánatos hatás. A felsorolt adatok statisztikailag mind erősen szignifikánsak voltak.

Következtetések

A szerzők megállapítják, hogy ayurvédikus terápiájukkal sikerült hatásos betegségmódosító hatást elérniük. A betegség minden vizsgált tünete és jele több mint 80 százalékkal, statisztikailag szignifikáns mértékben javult az egy hónapos kezelés végére. Terápiájukat hatásosnak és biztonságosnak tartják, így ajánlják az UC alternatív kezelésére.

dr. Rontó P. Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés