hirdetés
2023. június. 04., vasárnap - Bulcsú.
hirdetés

A "cukorbeteg láb" védelmében

Az oxigénterápia nem csodaszer

Ha azonnal nem is, nyolc-tíz év elteltével a legtöbb cukorbeteg találkozik azzal a lábszárfekéllyel, amelyet "cukorbeteg lábnak" nevez a köznyelv, és amely e betegség egyik legsúlyosabb szövődménye. Törvényszerű, hogy a fekélyesedés akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet?

– Semmiképpen nem – mondja Göbl Anna, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. – Annak ellenére sem, hogy a szomorú statisztikák szerint minden nyolcadik cukorbeteget veszélyeztet ez a szövődmény. Van megoldás, nem kell megvárni azt az időpontot, amikor a láb végveszélybe kerül, sokkal előbb szükséges foglalkozni ezzel a várható problémával.

Ma már abban a kedvező helyzetben vagyunk, hogy gyors, egyszeri vizsgálattal megállapítható a károsodás mértéke. Két speciális készülék áll ehhez rendelkezésre: a szöveti oxigénmérő és a lézer doppler. Az oxigénmérővel megállapítjuk, hogy a seb környéki szövetek mennyi oxigénhez képesek jutni, mekkora esélye van a gyógyulásnak, akár önállóan, akár segítséggel. A lézerdoppler pedig azt mutatja meg, hogy a seb környéki szövetekben milyen a perifériás keringés. A kapott két adat együttesen jelzi, hogy a seb képes-e még az önálló gyógyulásra vagy szükség van "rásegítésre".

A túlnyomásos oxigénterápia, amelyet szerte a világon alkalmaznak, és amelyet Önök is működtetnek Magyarországon, mennyire mondható eredményesnek?

– Ez a módszer azokban az esetekben ajánlott, amikor a sebkörnyék vérellátása nem megfelelő, de a vér oxigénszállító képessége jó. Az oxigénterápia a sérült területek oxigénnel történő ellátottságát növeli, ezáltal javul a vérkeringés, és felgyorsul a seb gyógyulása.

A világon már mintegy kétszáz olyan kabin működik, amelyben a betegek 2,5-szer nagyobb nyomáson 100 százalékos orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be, amely 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, a szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját eredményezik.

– Sajnos az itt említett módszer, a kettős diagnosztika még nem terjedt el a hazai gyógyászat ezen területén, annak ellenére, hogy a zárt számítógépes program konkrét, értékelhető és jól használható adatokat szolgáltat – fűzi hozzá Péchy Imre, a Hiperbár Centrumot üzemeltető cég vezérigazgatója. – Ez a speciális diagnosztika azt is megmutatja, hogy meg lehet-e menteni a vizsgált végtagot az amputációtól. Mindössze félórás vizsgálatról van szó, ami a fekélyes sebek gyógyíthatóságáról ad megfelelő információt.

Göbl Anna azt is elmagyarázza, hogy a cukorbetegek lábszárfekélye nem véletlenül alakul ki, hiszen a bőr a betegség következtében szárazzá válik, megkeményedik, töredezik, fertőzésre hajlamos lesz. Másrészt a csontízületi rendszer károsodása révén az ízületek elgyengülnek, a láb eldeformálódik, és a talp egy-egy pontján a normálisnál nagyobb nyomás jön létre, ami kérgesedést eredményez – ez tovább fokozza a nyomást, míg a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik és kialakul a cukorbeteg lábszárfekély.

A "cukorbeteg láb" mindenképpen fokozott figyelmet, gondozást igényel. A lábhigiénia, a gondos lábmosás, áztatás, a körmök, bőrkeményedések óvatos kezelése, pamut zokni és kényelmes lábbeli viselése mindenképpen ajánlott.

A sebek gyógyulási hajlama a cukorbetegek esetében közismerten rossz. A sebek, elhalások gyorsan létrejönnek és fekélyekhez vezetnek, a lábujjak, a lábfej és végül a teljes végtag amputálását is eredményezhetik.Magyarországon évente több mint 4000 végtagamputálás történik, holott jó néhány esetben elkerülhető lenne ez a drasztikus beavatkozás.

Az oxigénterápia nem csodaszer – állítják egybehangzóan a szakemberek –, csak lehetőség, kiegészítő terápia. Ma már egyre több kezelőorvos ajánlja a betegeknek, és nem csak azoknak, akik a cukorbeteg láb veszélyeivel küzdenek. A nehezen gyógyuló sebektől a különféle gyulladásokig, sportsérülésekig, migréntől a Lyme kórig, stroke utáni állapotig sok mindenre alkalmas ez a kiegészítő terápia.

Leopold Györgyi
a szerző cikkei

(forrás: MTI-Press)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A december végén megjelent jogszabály változások, így a fix díj elvonása, és az új indikátor rendszer bevezetése korántsem segíti a magyar közfinanszírozott alapellátás működését.