hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

"Bármilyen zavar észrevétlenül mérgezheti a rendszert"

A struktúraváltás első lépéseként a megyei és a fővárosi kórházak már állami tulajdonba kerültek, ez év végéig pedig ugyanez történik valamennyi, jelenleg még önkormányzati egészségügyi intézménnyel. A vg.hu az államosításról közöl véleményeket.

Politikai döntés

„A kórházak működésének állami kézbe vétele az egészségügyi rendszer konszolidációjának fontos lépése lehet. Felméréseink igazolják, hogy a 2007 és 2010 közötti időszakban az egészségügyi rendszer szétesett, és ennek nyomán rendkívül egyenetlen, teljesítményében kiszámíthatatlan szolgáltatási struktúra alakult ki. Az egészségügyi vezetők, döntéshozók legnagyobb része 2010-ben azon a véleményen volt, hogy az a működtetési rendszer a lehető legrosszabb, annál még az állami is jobb, bár nem ezen múlik az egészségügy teljesítménye. Ugyanakkor politikai döntésekre van szükség az egészségügy célrendszerének és pontos működési kereteinek meghatározására, ez azonban eddig hiányosan valósult meg.”

Lantos Zoltán, a GfK Hungária egészséggazdasági szakértője

Tartalékok

„Vannak hatékonysági tartalékok, amelyek központi irányítással kiaknázhatók. Az intézmények közötti színvonalbeli különbségek csökkentése méltányosabb ellátáshoz vezethet. Ugyanakkor a verseny és a külső kontroll teljes kiküszöbölése az irányítók rátermettségétől teszi függővé a sikert, és ez akkor sem elég garancia, ha nincs okunk kételkedni az egészségpolitikai vezetés jó szándékában. Bármilyen zavar megjelenése észrevétlenül mérgezheti a rendszert a mindent a centrumból szervező, finanszírozó, ellenőrző modellben. Elengedhetetlennek tartom végre a bátor szembenézést azzal, hogy mit vállalhat felelősséggel és sikeresen az állam az egészségügyben: álláspontom szerint a kevesebb több volna.”

Kovácsy Zsombor ügyvéd, az Egészségbiztosítási Felügyelet volt elnöke

További vélemények a vg.hu-n

hirdetés

Könyveink