2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

35 ezren tesztelnek önként gyógyszereket Ukrajnában

Ha az egy éven át vagy tovább tartó gyógyítás nem jár eredménnyel, akkor az orvos javasolhatja betegének új gyógyszer kipróbálását, egyúttal figyelmeztetve a pácienst a készítmény alkalmazásának kiszámíthatatlan következményeire.

Ukrajnában jelenleg mintegy 35 ezren vesznek részt önkéntes alapon új gyógyszerkészítmények klinikai kísérleteiben. Mint Vaszil Kornackij, az Ukrán Egészségügyi Minisztérium etikai bizottságának elnöke elmondta: a gyógyszertesztelésekben olyan betegek vesznek részt, akiket huzamosabb terápiával sem tudnak meggyógyítani. Hozzátette: ha az egy éven át vagy tovább tartó gyógyítás nem jár eredménnyel, akkor az orvos javasolhatja betegének új gyógyszer kipróbálását, egyúttal figyelmeztetve a pácienst a készítmény alkalmazásának kiszámíthatatlan következményeire – adta hírül a Szegodnya című ukrán napilap online kiadása.

Kornackij közölte, hogy a gyógyszerek kipróbálása kizárólag önkéntes alapon történik. A klinikai kísérletekben való részvételhez a betegnek írásos beleegyezését kell adnia – emlékeztetett, rámutatva, hogy amennyiben a páciens az írásos hozzájárulás átadása után meggondolja magát, akkor nem vonható be a gyógyszerkísérletbe. A szakember azt is elmondta, hogy jelenleg Ukrajnában körülbelül 300 cég végez klinikai gyógyszervizsgálatokat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink