hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gyógyítás

Tesztoltás többszörös túljelentkezéssel

Többszörös volt a túljelentkezés az új influenza elleni tesztoltásra. Bár gyerekeken csak a hónap végén kezdik tesztelni az új vakcinát, szülők is egyre többen jelentkeznek, hogy gyerekük részt vehessen a tesztelésben. A gyártó cég szerint a vakcina egyáltalán nem veszélyes, de mindenkire kötnek felelősségbiztosítást – tudta meg az RTL-KLUB híradója vasárnap.

Egy veszprémi és egy pilisvörösvári háziorvosi rendelőben augusztus 14-étől tesztelik az új influenza elleni oltóanyagot felnőtteken. „Ez nem kísérlet, emberekkel nem végzünk kísérletet. Ez az oltóanyag végigment már számos minőségellenőrzési és más vizsgálaton, és sikerült igazolni az ártalmatlanságát állatok körében” – mondta Németh Zsolt, az Omninvest ügyvezetője a kereskedelmi csatornának. A próbát éppen azért kell elvégezni, hogy kiderüljön: hatásos-e, illetve milyen mellékhatásokat okoz az embereknél a készítmény.  

A gyártó mindössze arra számít, hogy csak egy kis pirosság vagy duzzanat jelentkezik az oltás helyén. A gyógyszerpróbában résztvevő emberekre a cég felelősségbiztosítást kötött. Ezt a gyógyszerpróbákra vonatkozó jogszabályok is előírják.

A gyógyszerpróba egyelőre a felnőtteken zajlik, gyerekeken csak azután kezdik tesztelni, ha már ismert a szer pontos hatása és a mellékhatása a felnőtteken. A cég úgy véli: augusztus végén megkezdődhet a gyerekeken zajló próba is.

Mint arról a Népszabadság beszámolt: ezt a Veszprém megyei kórház gyermekellátó helyén zajlik majd. Az újinfluenza-elleni vakcina gyógyszerpróbáján összesen 60 gyereket oltanak be. A gyermek legalább három hónapos kell, hogy legyen, nem lehet semmilyen krónikus betegsége, és semmilyen fertőzése.

A kicsik helyett a szülőknek kell aláírniuk a gyógyszerpróba beteg-beleegyező nyilatkozatát. Az oltásnál náluk is ugyanaz az eljárás, mint a felnőtteknél. A vakcina tesztelésnél három szúrást kell elviselni: az első, a vérvétel még az oltóanyag beadása előtt megtörténik, a második maga a gyógyszerpróba, a harmadik szúrás pedig három hét múlva történik meg, amikor ismét vért vesznek, hogy vizsgálható legyen: termelt-e ellenanyagot a vírussal szemben a szervezet.

Forrás: Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés