hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Gyógyszerpróba engedély nélkül?

Európai bírálat Romániának

Az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága élesen bírálta egy jelentésében a romániai pszichiátriai intézetekben uralkodó állapotokat. Egy nagyváradi klinikán például új pszichiátriai gyógyszereket próbáltak ki a pácienseken anélkül, hogy felvilágosították volna az érintetteket a lehetséges kockázatokról - olvasható a bizottság Strasbourgban nyilvánosságra hozott jelentésében.


A jelentés embertelennek nevezi ezeket a páciensek tényleges beleegyezése nélkül folytatott orvostudományi kutatásokat.
Gheorghe Oros, a nagyváradi pszichiátriai klinika igazgatója visszautasította a bírálatot. "Egy szó sem igaz az egészből" - idézte szavait a román Mediafax hírügynökség. Oros úgy vélekedett, hogy a bizottság nyilván híresztelések alapján ír ilyesmiket, nem saját tapasztalatai figyelembevételével. Valóban folytattak "klinikai tanulmányokat" a vezetése alatt álló gyógyintézményben, de csakis már engedélyezett gyógyszereket használtak fel ezekben a kísérletekben - állította.
A nagyváradin kívül az erdélyi Diófás (Nucet) egyik klinikáját vizsgálták az ET szakértői Romániában. Az ottani intézmény "piszkos kórtermeit széklet és vizelet szaga lengi be" - írták a szakértők, felszólítva a romániai hatóságokat a páciensek elhelyezési körülményeinek javítására.
Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a romániai átlagnál jóval nagyobb az elhalálozási ráta a romániai pszichiátriai klinikákon.
Az ET kínzás elleni bizottsága rendszeres időközönként végez ellenőrzéseket a 47 ET-tagállam rendőrőrsein, börtöneiben és pszichiátriai klinikáin. 2006 júniusában járt legutóbb Romániában, akkori tapasztalatait foglalta össze most kiadott jelentésében.

MTI/dpa

cimkék

hirdetés

Könyveink