hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

2,5 milliárd forintnyi bírság az elmúlt fél évben

Gyakorlatilag az összes üzletláncot megbüntette a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, amely csaknem 50 ezer élelmiszerellenőrzéssel 2,5 milliárd forintnyi bírságot szabott ki az elmúlt fél évben.

A közlemény szerint idén a szokásos éves terv alapján 2010. július 1. és november 30. között 27.400 ellenőrzés történt és mintegy 229 millió forint bírságot róttak ki. Bírsággal nem járó figyelmeztetési határozatot 1.019 esetben hoztak.

A VPOP-vel közös közúti szemléken a 19 megyei MgSzH munkatársai összesen 382 élőállat és 208 élelmiszer szállítmányt vizsgáltak meg. Felmerült annak gyanúja, hogy külföldi szarvasmarhákat hazai fülszámmal és dokumentumokkal látnak el. Az MgSzH büntetőfeljelentést tett több cég ellen.

Enyhébb szabálytalanságot 50 esetben észleltek, élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot 13 esetben szabtak ki. Élelmiszerlánc biztonsági kockázat miatt 33 millió forint értékű terméket vontak ki a forgalomból. Az elmúlt fél évben 600 ezer bizonytalan eredetű tojást foglaltak le, semmisítettek meg.

A másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló rendeletmódosítás július 20-tól lépett életbe. Az MgSzH munkatársai november 30-ig 23,2 ezer bejelentés alapján 4.715 esetben végeztek ellenőrzést és 113-szor figyelmeztetési határozatot hoztak, 20 esetben pedig összesen 34,6 millió forintnyi bírságot róttak ki. Tipikus hiba volt az ismeretlen származású termékek "feketén" értékesítése. Egy német szállítmányban antibiotikumos sertésfejeket találtak.

A szakemberek egy korábban szankcionált előhűtött baromfi- és emlőshús termék miatt kiemelt ellenőrzést tartottak a Tesco áruházláncnál 2010. november 16. és december 1. között. Országosan 196 Tesco-áruházban 220 ellenőrzést végeztek, 27 esetben összesen 14,1 millió forint bírságot szabtak ki.

A tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény alapján több üzletlánccal szemben indítottak eljárást és összesen 582 millió forintnyi büntetést szabtak ki (A Penny 109 millió, a Lidl 155 millió, a Tesco 130 millió, a Cora 188 millió forint összegű bírságot kapott).

Ennek a jogszabálynak a kapcsán a jövőben elsősorban a fizetési határidők betartására, az akciós értékesítések ellenőrzésére, a bónusz elszámolások szabályszerűségére összpontosít az MgSzH.

Beszerzési ár alatti értékesítés miatt, amit az agrárpiaci rendtartásról szóló jogszabály tilt, az elmúlt fél évben 6 élelmiszer-áruházláncot - Auchan, Cora, Lidl, Penny, Tesco, Aldi - kellett megbüntetni, összesen 166 millió forint értékben.

A külföldi borok forgalmazása során feltárt hiányosságok miatt mintegy 40 millió forint bírságot szabtak ki. A hatóság 7 borászati üzemnél ideiglenes bezárást rendelt el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink