hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Lisztériával fertőzött szalámi került a boltokba

Lisztéria baktériummal szennyezett a ZIMBO Perbál Kft. által gyártott és az ALDI magyarországi üzleteibe szállított egyik Szeletelt Turista felvágott - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Mindez egy belső rutin ellenőrzés során csütörtökön derült ki. A felvágott lejárati ideje 2010.07.08., tételazonosító száma: 623842. A cég saját hatáskörben visszahívta a terméket a forgalmazó helyekről. Egyben felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben vettek a szóban forgó termékből, azt a vásárlás helyére vigyék vissza, az ellenértéket a forgalmazó helyben megtéríti.

Az ügyben a cégnél azonnal elrendelt vizsgálat során kiderült, hogy a közelmúltban végrehajtott gépkarbantartás után nem kellő alapossággal végezték el a csomagoló gép tisztítását, fertőtlenítését. Az innen származott szennyeződéssel a szóban forgó termék Listeria monocytogenes baktériummal szennyeződött. A cég elrendelte az üzemegység szigorított vizsgálatát és fertőtlenítését.

A ZIMBO közleménye szerint a cég az illetékes hatósággal - ez a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) - együtt a teljes üzem felülvizsgálatát elvégzi és az úgynevezett "jó gyártási és higiéniai gyakorlat"-hoz szükséges módosításokat végrehajtják a cégnél. E folyamat teljes lezárásáig az érintett termék forgalmazását felfüggesztjük - közölte a társaság.

Márton Zsófia minőségirányítási vezető információja szerint mintegy 73 kilónyi felvágott került ki az ALDI áruházlánc üzleteibe, az ország egész területére, külföldre viszont nem.

Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos az üggyel kapcsolatban az elmondta, a a teljes üzem felülvizsgálatát elrendelte. Emlékeztett arra, hogy a lisztériát okozó baktérium hőkezelés után elpusztul. A kérdéses turista szalámi pedig olyan kezelést kapott, amelynek során az úgy nevezett maghőmérséklet 72 Celsius fok volt. Ezen a hőmérsékleten pedig a lisztéria baktériuma elpusztul.

Ebből arra lehet következtetni - mondta a megyei főállatorvos -, hogy a baktérium a szeletelés során került a felvágottra, vagyis úgynevezett kenődéses szennyeződés történt.

A fogyasztók Hajós Ádám szerint nincsenek közvetlen veszélyben, mert csak kis mennyiségű szennyezés történt. Ennek ellenére az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság a szennyezett mintát saját laboratóriumában is megvizsgálja.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés