hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Ultrahanggal lehetséges a hibernálás

Az amerikai St. Louis-i Washington Egyetem tudósai sikeresen hibernáltak patkányokat ultrahanggal, közli a GyártásTrend.

Az „ultrahang-indukált hipotermia” (UIH) néven ismert technológia lényege, hogy impulzusokat irányítanak az agy preoptikus területére (POA), amely bizonyos neuronok aktiválásával csökkenti az anyagcserét és a testhőmérsékletet.

A mindössze 10 másodperces besugárzás után a rágcsálókban lecsökkent a szívműködés, az oxigénfogyasztás, a cukoranyagcseréről a zsíranyagcserére való átállás. A néhány órán át tartó nyugalmi állapotot 24 órára is tudták hosszabbítani. Kifejlesztettek egy zártláncú visszacsatoló vezérlőt, amely automatikusan aktiválni tudta az ultrahangos sugarakat, amikor a patkányok testhőmérséklete 34 Celsius-fok fölé emelkedett. 

Noha egerekben már régóta sikeresen használják az UIH-et, patkányoknál most először. Ez azért nagy szó, mert a patkányok nem alszanak téli álmot, így elvileg nehezebb őket hibernálni. A kutatók reményei szerint innen már csak egy lépés választja el őket a klinikai kísérletektől, amelyek hamarosan megkezdődnek, írja az IFL Science nyomán a lap.

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink