hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

EPR: gyors lehűtéssel nyerhetnek időt a traumatológián

Egy amerikai kórház olyan eljárást próbál ki, amely a szervezet lehűtésével nyerne időt a traumatológusok számára, hogy beérkező súlyos sérültek műtéteire több idő állhasson rendelkezésre.

A University of Maryland Medical Centre (Baltimore, USA) traumatológiai osztálya egy EPR-nek nevezett új eljárást próbál ki annak érdekében, hogy több idő álljon rendelkezésre a súlyos traumával érkezők ellátására, erről a New Scientist tudományos folyóiratban jelent meg beszámoló.

A Baltimore-ban működő University of Maryland Medical Centre egy különleges eljárást, az EPR-nek nevezett (emergency preservation and resuscitation) módszert alkalmazta olyan esetekben, amikor a beteget súlyos traumával (lőtt vagy szúrt seb) hozták be nagy vérveszteséggel, és a beteg szívrohamon is átesett. Ilyen esetekben az orvosoknak csak percei vannak az életmentésre, melynek esélye mindössze 5% körüli. Ezért a kórházban a beszállított súlyos sérült a vérátömlesztés mellett jéghideg sóoldatot is kapott, amivel igen gyorsan 10-15°C körülire hűtötték a testhőmérsékletét. Ilyen hőmérsékleten az emberi szervek, különösen az agy oxigénigénye jelentősen lecsökken, és a normál esetben rendelkezésre álló 5 perccel szemben a sürgősségi osztály orvoscsapatának akár két órája is lehet a műtétek és a szükséges beavatkozások elvégzésére a beteg stabilizálása érdekében. A kórház 10 ilyen műtét elvégzésére kapott engedélyt az FDA-tól.

Fotó: 123rs
Fotó: 123rs

 A hatóság az eljárást felmentette a beteg beleegyezési szükségességének kényszere alól, mivel a betegek sérülése igen nagy valószínűséggel halálos lenne, és az EPR módszerrel szemben nincs alternatív kezelés. Állatkísérletekből származó adatok szerint sertéseket három óra időtartamú hibernálás és műtét után sikerült már újraéleszteni, ám egyelőre nagyon bizonytalan, hogy az emberi szövetek, sejtek hogyan reagálnak a felmelegítésre, milyen reperfúziós károsodásokat szenvednek majd. Az bizonyos, hogy a módszer élesben történő alkalmazására már sor került, ám a sikeres és sikertelen életmentő műtétek számáról a kórház nem adott felvilágosítást, az első vizsgálati adatok 2020 végére várhatók.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink