hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Túlkezeléshez vezethetnek a tünet nélkül végzett szívszkennelések

Amikor tünetmentes embereknél végzik a szívszkennelést, az túlkezeléshez és mellékhatásokhoz vezethet - közölték amerikai kutatók az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A szkennelésnek ez a típusa az úgynevezett kardiális CT-angiográfia (CCTA), amely részletes képet alkot a szívről, így segít felderíteni a koleszterin szívkoszorúérben lévő lerakódásait.

A lerakódások korai felismerése elvileg csökkenti az érelzáródást, ezzel a szívroham kialakulását. Ennek ellenére a baltimore-i Johns Hopkins Ciccarone szívközpont kutatóinak mostani elemzése szerint nincs bizonyíték arra, hogy az emberek pusztán szívszkennelés alapján megkezdett kezelése bármilyen előnnyel járna. Ugyanakkor maga a vizsgálat nagy dózisú röntgensugárzásnak teszi ki az érintett pácienseket, az alkalmazott festékanyag pedig számos embernél vesekárosodást okoz.

"A tesztelés több kárt okozhat, mint amennyi előnnyel jár" - foglalta össze John McEvoy kutatásvezető.

A tanulmányban 1000 koreai páciens adatait elemezték, akik egészségügyi szűrővizsgálatuk részeként - egyébként tünetektől mentesen - a CCTA elvégzését is kérték a Szöuli Nemzeti Egyetem Bundang Kórházában. Az ő adataikat 1000 olyan emberre vonatkozó adatokkal hasonlították össze, akiknél nem készült CCTA.

Három hónap elteltével az első csoportba tartozók 34 százaléka szedett koleszterinszintet csökkentő sztatinokat, 40 százalékuk pedig aszpirint a vérrögképződés megakadályozására, míg a második csoportba tartozóknak csak 10 százaléka szedett gyógyszert. A 18 hónapos követés alatt mindkét csoportban csak 1-1 esetben fordult elő mellkasi fájdalom miatti kórházi felvétel, így nem igazolódott, hogy a többlet gyógyszerezés előnnyel járt volna az adott időtávon belül.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink