hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

 

Információ túlhalmozás a mellékhatásokról a gyógyszertájékoztatókban

A receptre kapható gyógyszerek esetében a lehetséges mellékhatások listája kezelhetetlenné bővült: gyógyszerenként átlagosan 70 mellékhatást sorolnak fel a tájékoztatókban. Egy új vizsgálat szerint ez a hatalmas tömegű információ, amivel elárasztják az orvosokat, szinte lehetetlenné teszi, hogy a szakember a megfelelő kezelést válassza ki betegei számára.

A magazinokban és a betegtájékoztatókban a gyógyszerek mellékhatásainak hosszú listája ismerős látvány mind a beteg, mind az orvos számára. A Regenstrief Intézet és az Indianai Egyetem orvoskarának kutatói most számszerűsítették, hogy mennyire bonyolulttá váltak a tájékoztató anyagok.

Vizsgálatukban, amely az Archives of Internal Medicine május 23-i számában jelent meg, azt találták, hogy az átlagos gyógyszertájékoztatóban 70 mellékhatást sorolnak fel, s a gyakrabban felírt gyógyszerek esetében még többet, mintegy 100-at. Találtak olyan tájékoztatót is, amelyben 525 mellékhatás szerepelt. A vizsgálatban 5600 gyógyszertájékoztatót tekintettek át, amelyekben összesen több mint félmillió mellékhatást soroltak fel.

„Ha a tájékoztatóban sok mellékhatás szerepel, az nem azt jelenti, hogy a gyógyszer nem biztonságos. Valójában ezeknek a hosszú listáknak nem a toxicitáshoz van közük, hanem a gyógyszergyártók így akarják kivédeni az esetleges pereket - ugyanez motiválja az orvosokat akkor, amikor vizsgálatok elrendeléséről döntenek. Ugyanakkor ezzel az információáradattal túlterhelik az orvosokat, akiknek mérlegelniük kell az egyes szerek előnyeit és kockázatait. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) lépéseket tett annak érdekében, hogy megszüntessék ezt a ’túlfigyelmeztetést’, de ennek ellenére jelenleg az információkkal való elárasztás inkább szabály, mint kivétel” – mondta dr. Jon Duke, a vizsgálat vezetője.

A szerzők gyógyszercsoportonként külön-külön is megvizsgálták a felsorolt mellékhatások számát, és azt találták, hogy az antidepresszánsok, a vírusellenes szerek, a nyugtalan láb szindróma elleni újabb gyógyszerek és a Parkinson-kór gyógyszerei esetében volt a legnagyobb a tájékoztatókban szereplő mellékhatások száma. Általában véve, a pszichiáterek és a neurológusok által felírt gyógyszerek esetében voltak a legbonyolultabbak a tájékoztatók, s a legkevésbé bonyolultak a szemészek és a bőrgyógyászok által rendelt szerek esetében.

A kutatás elvégzéséhez kifejlesztettek egy SPLICER-nek nevezett számítógépes programot, amely a tájékoztatókban 95 százalékos biztonsággal tudja azonosítani a leírt mellékhatásokat. Ezzel a szoftverrel a jövőben is követni lehet majd a tájékoztatók változásait. Szükség van egy ilyen programra, mivel folyamatosan születnek új tájékoztatók és időről időre átírják a régebbieket. A szoftver által ellátott feladatot emberi munkával csak hónapok alatt, sok dolgozó bevonásával lehetett volna elvégezni.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink