hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Rövid besugárzás és extracelluláris vezikulumok a glioblasztóma kezelésében

A Massachusetts General Hospital (MGH) kutatói az ACS Nano folyóiratban közölték új vizsgálatuk eredményeit, melyek szerint a rövid besugárzásos periódussal kombinált kezelés állati modellszervezetekben hatásosságot mutatott glioblasztóma kezelésében.

A glioblasztóma az egyik legnehezebben kezelhető ráktípus, még az immun-ellenőrzőpont gátlókkal sem sikerül átütő eredményeket elérni – sokak véleménye szerint a készítmény célba juttatását megakadályozó vér-agy gát miatt. Ennek leküzdésére fejlesztették ki az MGH kutatói azt a technológiát, melyben extracelluláris vezikulumokat (EV-ket) módosítottak úgy, hogy egy agytumor-célzó peptidet adtak a burokhoz, így a kis méretű, vér-agy gáton átjutni képes vezikulum célba juttathatja az immungyógyszert (kis interferáló RNS-eket).

A mostani vizsgálat azt mutatta meg, hogy a rövid besugárzás a tumor környezetében szignifikánsan növelte a CD8+ citotoxikus T-sejtek aktivitását, ami a helyszínre érkező EV-kel együtt már elegendő ahhoz, hogy az immunszuppresszált környezetben a PD-L1 gátló kezelés hatásosan működhessen.

Forrás: Tian Tian et al, Immune Checkpoint Inhibition in GBM Primed with Radiation by Engineered Extracellular Vesicles, ACS Nano (2022).

Forrás: 123rf.com (archív)
Forrás: 123rf.com (archív)

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink