hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Érzékenyíthetők a glioblasztóma sejtek a sugárkezelésre

Amerikai kutatók a proteinfoszfatáz és tenzin homológ foszforilációjának blokkolásával képesek voltak megakadályozni agydaganatok sugárkezeléssel szembeni terápiás rezisztenciájának kialakulását.

A University of California, San Diego intézményében működő Ludwig Rákkutató Intézet kutatócsoportja a Cancer Cell folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy a proteinfoszfatáz és tenzin homológ (PTEN) foszforilációjának blokkolásával egér modellszervezetekben sikerült meggátolni a glioblasztómák terápiás rezisztenciájának kialakulását. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Inhibition of Nuclear PTEN Tyrosine Phosphorylation Enhances Glioma Radiation Sensitivity through Attenuated DNA Repair; Cancer Cell, 2019.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A glioblasztóma (GBM) típusú agydaganatok medián túlélése mindössze 15-16 hónap, ami azt jelenti, hogy az összes kezelt beteg fele éli túl ezt az időszakot. Ennek oka, hogy a standard kezelésének számító ionizáló sugárzás és kemoterápia ellen a daganatokban terápiás rezisztencia alakul ki. A kutatók ezt a mechanizmust derítették fel, és megfigyelték, hogy az eredetileg tumorszuppresszív hatású proteinfoszfatáz és tenzin homológ (PTEN) mutációja miatt épp az ellenkező hatást éri el: a PTEN foszforilációja, azaz a daganatsejtek egyik tirozin Y240 aminosav molekulájához egy foszfátcsoport csatlakozása jelentősen felgyorsította a glioblasztómák DNS-molekuláinak javító mechanizmusait, ami jelentősen rontotta a kezelési hatásosságot.

A kutatók egér modellszervezetekben a fibroblaszt növekedési faktor receptor gátlásával blokkolták az tirozin Y240 foszforilációját, majd vizsgálták az ionizáló sugárzás és kemoterápia hatásosságát. Az eredmények szerint a foszforiláció blokkolásának következtében a javító mechanizmusok gyengülése miatt a daganatsejtek szignifikáns mértékben érzékenyebbek lettek a sugárzása, jóval több GBM pusztult el, és az egerek medián túlélési ideje nőtt.

Az új eredményekre építve egy klinikai vizsgálat indítását tervezik az intézetben, mivel reményteljes, hogy ugyanezt a mechanizmust alkalmazó más ráktípusokra is kiterjeszthető ez a hatás.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink