hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Az IMPDH gátlásával kiéheztethetők a ráksejtek

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan mechanizmust fedezett fel, melynek gátlásával sikeresen akadályozható meg a daganatos sejtek növekedéséhez és osztódásához szükséges energiatermelés.

 

A Cincinnati Egyetem valamint a japán Keio és Hiroshima Egyetemek vezetésével dolgozó nemzetközi kutatócsoport a Nature Cell Biology folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy sikerült egy olyan mechanizmust találniuk, melynek gátlásával megakadályozható a rákos sejtek energiaellátása.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: IMP dehydrogenase-2 drives aberrant nucleolar activity and promotes tumorigenesis in glioblastoma, Nature Cell Biologyvolume 21, pages1003–1014 (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Több mint száz évvel ezelőtt megfigyelték már, hogy a rákos sejtekben megnő a sejtmagvacska mérete, és az is ismert, hogy a megnagyobbodás oka a riboszómák felszaporodása, ahol a ráksejtek tömeggyártását eredményező fehérjeszintézis folyik. Ám mindezidáig nem sikerült kielégítően tisztázni, hogyan termel a sejtmagvacska ilyen nagyszámú riboszómát a rákos sejtekben.

A most közölt vizsgálatban a kutatóknak sikerült megfejteniük, hogy a rendkívül energiaigényes folyamatot a rákos sejtek a guanozin-trifoszfát (GTP) nukleotid „eltérítésével” érik el, így termelnek óriási mennyiségű RNS-t. Egy másik, igen fontos megfigyelés pedig az volt, hogy a ráksejtekben jelentősen megnőtt az inozin-monofoszfát-dehidrogenáz (IMPDH) koncentrációja is, ami felgyorsítja a GTP-termelést és üzemanyaggal látja el a sejtmagvacska növekedését.

Ha sikerülne blokkolni az IMPDH termelődését, talán blokkolni lehetne a káros folyamatot – ez volt a kutatók hipotézise. Ezért állati modellszervezetekben, majd ezt követően emberi szövettenyészetekben is megpróbálták a rosszindulatú agytumorok (glioblasztóma) energiatermelő mechanizmusait leállítani, és egyre világosabbá vált, hogy a kulcs az IMPDH lesz, amely a GTP termelés fokozását végzi. Az IMPDH gátlásával a kísérleti állatok életét jelentősen sikerült meghosszabbítani, ami nagy jelentőséggel bírhat új gyógyszerek kifejlesztésénél.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink