hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Pszichedelikus szerek mint gyulladásgátlók

A pszichedelikus drogok, amiket a legrégebbi idők óta fogyaszt az emberiség, védenek a stressz ellen, segítenek megelőzni az öngyilkosságot, sőt a legújabb vizsgálatok szerint pozitív testi hatásaik is vannak: megakadályozhatják az asztma kialakulását.

100 millió éves borostyánkövet találtak Mianmarban, ami a valaha megtalált legrégebbi fűszálat zárja magába, és a fűszál tetején egy gomba is található, ami hasonló a ma gabonákon élő, ergot-alkaloidokat termelő Claviceps purpurea (anyarozs) nevű gombához.

Kevés gombának volt a történelem során nagyobb hatása a társadalomra, mint az anyarozsnak, mondja George Poinar, Jr., a borostyánba zárt életformák egyik legelismertebb kutatója, és a 100 millió éves leletet elemző tudóscsapat tagja. A Palaeodiversity című szaklapban megjelent tanulmányukban a kutatók leírják, hogy ezek szerint az ergot-alkaloidák között megtalálható természetes hallucinogének majdnem olyan régóta megtalálhatók a Földön, mint maguk a füvek.

100 millió éve, a korai Kréta időszakában a Földet a dinoszauruszok és a tűlevelűek dominálták, de épp elkezdtek kialakulni a virágos növények, füvek és apró emlősök is. A fűfélék jóval később hatalmas területeken elterjedtek, majd emberi közreműködéssel kialakultak belőlük a termesztett gabonafélék.

Egyes fűfélék védekező mechanizmusokat fejlesztettek ki, amivel azt próbálták megakadályozni, hogy megegyék őket, és elképzelhető, hogy ennek egyik formája a gombákkal való szimbiózis (eszerint az elmélet szerint az anyarozs nem parazita), mivel a keserű ízű ergot segíthet a növényevők távoltartásában. Az anyarozsból a modern időkben több mint 1000 összetevőt izoláltak, illetve fejlesztettek ki - több közülük értékes gyógyszer -, az egyikük a 20. században LSD néven elhíresült pszichedelikus szer.

Mint George Poinar elmondja, nem kétséges, hogy a sauropoda, növényevő dinoszauruszok a füvekkel együtt fogyasztották az ősi Claviceps gombákat is, azonban az entomológusnak arról fogalma sincs, milyen hatással lehetett az állatokra a hallucinogén összetevő.

 

Pszichedelikummal az öngyilkosság ellen

Hasznos viszont az emberek számára a klasszikus pszichedelikumok – LSD, pszilocybin, meszkalin - fogyasztásra egy, a Journal of Psychopharmacology legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint (Classic psychedelic use is associated with reduced psychological distress and suicidality  in the United States adult population). Peter S. Hendrick vezető szerző és munkatársai az USA nemzeti drogfelmérésének adatait használták. A 2008 és 2012 között lezajlott vizsgálat 190.000 válaszadójának adataira támaszkodva a kutatók megállapították, hogy azok, akik életükben valaha fogyasztottak pszichedelikus szert, szignifikánsan kisebb eséllyel éltek át stresszt az elmúlt 1 hónapban, és szignifikánsan kisebb eséllyel foglalkoztak öngyilkossági gondolatokkal a megelőző egy év során (a narkotikumok, stimulánsok, szedatívumok, trankvillánsok és fájdalomcsillapítók fogyasztói esetében ezzel ellentétes volt az eredmény). Mint Hendrick kifejti, bár a közelmúltban fejlődtek a mentális egészség megőrzésére vagy visszanyerésére alkalmas kezelési eljárások, az öngyilkosságok aránya az elmúlt 60 évben nem csökkent számottevően. Ezért nagyon fontos lenne új és hatékonyabb technikák kifejlesztése; a pszichedelikumok ígéretes jelöltek a jövő kutatása számára, segíthetik az affektív zavarok, az addikció, az impulzív-agresszív személyiségvonások, és az ezekkel szoros kapcsolatban álló öngyilkossági hajlam kezelését.

 

Pszichedelikummal az asztma ellen

Teljesen új gyulladásellenes mechanizmust azonosítottak Charles Nichols és munkatársai, ami az asztma kezelésében lehet majd hasznos (American Journal of Physiology - Lung Cellular and Molecular Physiology: Serotonin 5-HT2 receptor activation prevents allergic asthma in a mouse model). Az amerikai farmakológus és csapata egérmodellt vizsgálva korábban már kimutatta, hogy az 5-HT2A szerotonin-receptor pszichedelikumokkal történő aktivációja hatékony gyulladásgátló hatással bír az erekre és a bélfalra, most pedig azonosított egy olyan amfetaminszármazékot, ami az asztma ellen lehet hatékony. Az (R)-DOI ((R)-2,5-dimethoxi-4-iodoamfetamin) akadályozza a légutak túlérzékenységét, blokkolja a tüdőszövet gyulladását, gátolja a nyálka túltermelését, és kikapcsol olyan géneket, amelyek az allergia kialakulásáért felelősek, mindezt 50-100-szor kisebb koncentrációban, mint ami a viselkedésre lenne hatással.

Mint Nichols elmondja, napjainkban nagy érdeklődés övezi a pszichedelikumok pszichiátriai gyógyításban való felhasználásával kapcsolatos kutatásokat, a gyulladásgátló hatással kapcsolatos eredmények pedig arra utalnak, hogy nemcsak az elme, hanem a test gyógyításában is lehet szerepük.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink