hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Palkovits Miklóst köszöntötték

Kollégák, tanítványok, barátok köszöntötték 85. születésnapján dr. Palkovits Miklós Akadémiai, Széchenyi- és Magyar Örökség díjas agykutatót, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professor emeritusát.

 

Dr. Szél Ágoston, az egyetem korábbi rektora, az intézet igazgatója az ünnepelttel kapcsolatban kiemelte: Palkovits Miklós az ország egyik legismertebb neurobiológusa, legtöbbet idézett kutatója, a Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskolájának megalapítója.

Dr. Palkovits Miklós (Fotó: Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet)
Dr. Palkovits Miklós (Fotó: Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet)

Az ünnepelt köszöntése során kiemelte azt a róla elnevezett agymintavételi technikát (Palkovits punch-technique), amely nemcsak az ismertséget és elismerést hozta meg számára, hanem az általa létrehozott Humán Agyminta Bank révén hatalmas nemzeti tőke felhalmozását is biztosította az egyetemnek. Hozzátette: Palkovits professzort kétszer is jelölték Nobel-díjra, először 1978-ban, majd 1997-ben. 1992-ben ő indította Magyarországon az első Doktori Iskolát, dr. Makara Gáborral közösen. Szél Ágoston utalt rá, hogy az ünnepelt összesen három évtizeden át, minden év felét az Egyesült Államokban, míg másik felét Magyarországon töltötte. Köszönetét fejezte ki, amiért külföldről mindig hazatérve magyar tudós maradt, és a magyar idegtudományi iskola vezéralakjaként ért el sikereket.

A 2012-es Prima Primissima Díj kapcsán vele készült interjú itt olvasható, a Semmelweis Egyetem, ami összeköt című kisfilmsorozat vele készült része pedig ide kattintva tekinthető meg.

 

(Fotó: Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet)
(Fotó: Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet)

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink