2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nem enyhíti a COVID-19 tüneteit a C-vitamin és a cink

Nem használ az újfajta koronavírus ellen a C-vitamin és a cink, legalábbis erre jutottak egy amerikai kutatásban, amelyről a Qubit számol be.

A kutatásban 214 felnőtt beteg állapotát vizsgálták. Az otthon gyógyuló pácienseket négy csoportra osztották, ezek közül az egyik C-vitamint, a következő cinket, a harmadik mindkettőt, míg a negyedik egyik szert sem kapta, majd összehasonlították, hogy milyen tüneteket mutatnak.

Annak ellenére, hogy sokan nagyon bíznak a C-vitaminban, és gyakorlatilag mindenre jó csodaszernek tartják, ebben az esetben a kutatók semmilyen pozitív hatását nem észlelték. Erin Michos, a tanulmány egyik szerzője szerint azok, akik nagy dózisban szedték a cinket és a vitamint, gyakrabban számoltak be hányingerről, hasmenésről és hasgörcsökről, mint a többi csoport tagjai, a tüneteik viszont nem voltak enyhébbek, mint a többieknek, írja a Qubit.

A C-vitamin izolálása óta eltelt csaknem száz évben makacsul tartotta magát az a vélekedés, hogy a szer erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől és segít leküzdeni a betegségeket, erre viszont egyelőre nem találtak minden kétséget kizáró bizonyítékot. Egy 2013-ban megjelent tanulmány szerint a C-vitamin a felnőtteknél 8, a gyerekeknél 14 százalékkal csökkentette a megfázás időtartamát – de a covid nem megfázás.

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés