Nem enyhíti a COVID-19 tüneteit a C-vitamin és a cink
Nem használ az újfajta koronavírus ellen a C-vitamin és a cink, legalábbis erre jutottak egy amerikai kutatásban, amelyről a Qubit számol be.
- A mikrobiom, a D-vitamin-hiány és az elhízás is befolyásolhatja a Covid-19 súlyosságát és az immunválaszt
- A táplálásterápia jelentősége a gasztrointesztinális COVID szemszögéből
- Koronavírus: mi védi meg a gyerekeket?
- Átfogó tanulmány a D vitaminhiány okozta megnövekedett COVID-19 kockázat és súlyosság eddigi bizonyítékairól
- Müller Cecília: egyre több a fertőzött
A kutatásban 214 felnőtt beteg állapotát vizsgálták. Az otthon gyógyuló pácienseket négy csoportra osztották, ezek közül az egyik C-vitamint, a következő cinket, a harmadik mindkettőt, míg a negyedik egyik szert sem kapta, majd összehasonlították, hogy milyen tüneteket mutatnak.
Annak ellenére, hogy sokan nagyon bíznak a C-vitaminban, és gyakorlatilag mindenre jó csodaszernek tartják, ebben az esetben a kutatók semmilyen pozitív hatását nem észlelték. Erin Michos, a tanulmány egyik szerzője szerint azok, akik nagy dózisban szedték a cinket és a vitamint, gyakrabban számoltak be hányingerről, hasmenésről és hasgörcsökről, mint a többi csoport tagjai, a tüneteik viszont nem voltak enyhébbek, mint a többieknek, írja a Qubit.
A C-vitamin izolálása óta eltelt csaknem száz évben makacsul tartotta magát az a vélekedés, hogy a szer erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől és segít leküzdeni a betegségeket, erre viszont egyelőre nem találtak minden kétséget kizáró bizonyítékot. Egy 2013-ban megjelent tanulmány szerint a C-vitamin a felnőtteknél 8, a gyerekeknél 14 százalékkal csökkentette a megfázás időtartamát – de a covid nem megfázás.