hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Még várni kell az áttörésre a diabétesz gyógyításában

Egy nemrégiben publikált kutatás eredményeiről Várkonyi Tamást, az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinikája diabetológusát kérdezte a Magyar Hírlap.

Norvég tudósok felfedezték, hogy a hasnyálmirigyben a szomszédos sejtek képesek átvenni a sérült vagy hiányzó inzulintermelő sejtek funkcióit. Kutatásuk elvezethet a cukorbetegség új kezelési módjaihoz – közölték korábban a kutatók.

„A felfedezés tudományos értéke nagy, hiszen az 1-es típusú diabéteszes betegek magas cukorértéke amiatt alakul ki, hogy megszűnik a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulin termelése” – magyarázta a Magyar Hírlapnak Várkonyi Tamás, a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának diabetológusa. Amennyiben tehát az eredetileg glukagontermelő sejtek át tudják venni ezt a funk­ciót, akkor valóban egy olyan terápia állhat rendelkezésre, amilyet eddig nem alkalmaztak – tette hozzá.

A szakértő ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a felfedezést egérkísérletek során tették, vagyis az emberben történő alkalmazás lehetőségéről nem lehet egyértel­műen nyilatkozni. Ha a beavatkozás sikeresnek bizonyul emberben, akkor a cukorbetegségben szenvedők csak kisebb részét fogja érinteni, mivel a betegek több mint kilencven százaléka 2-es típusú diabéteszes, ahol nem az inzulintermelés hiánya a betegség elsődleges oka, hanem az inzulin vércukorszint-csökkentő hatásával szembeni rezisztencia kialakulása.

Siker esetén az 1-es típusú diabéteszes betegek által adagolt inzulin napi dózisa valóban csökkenthető lehet, esetleg az inzulinkezelés elhagyhatóvá válhat, ám ehhez számos további tudományos vizsgálat szükségeltetik – hangsúlyozta Várkonyi Tamás.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink