hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Magyarországon nem kell aggódni a radioaktív szennyezés miatt

Turai István, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) megbízott főigazgató főorvosa szerint Magyarországon teljesen indokolatlan az aggodalom a Fukusimából kibocsátott radioaktív szennyezés miatt.

A főorvos - aki egyben a WHO Sugáregészségügyi Együttműködő Intézet vezetője is - nyílt levelében hangsúlyozta: a földrengésben megsérült fukusimai atomerőművek által okozott radioaktív szennyezés egészségre ártalmas mennyiségben még a Japánnal szomszédos Koreáig sem fog eljutni a levegővel.

Megerősítette az ÁNTSZ által már többször közölteket, hogy annak idején Csernobilból nagyságrendekkel több radioaktív izotóp került ki a környezetbe. Ekkor egy-kétezer kilométerre is jól mérhető volt a szennyeződés, amelynek hatása ugyan a lakosság körében is kimutatható volt, de csupán egészségkárosodás kiváltására képtelen mértékben.

Emlékeztetett egy még 1993-ban megjelent könyvére, melyben kifejtette, hogy Csernobil miatt nem lépett fel, s nem léphet fel sugársérülés Magyarországon. Még a kijevi Malév-képviselő tizenkét éves fiának szervezetében is csak az enyhe lefolyású sugársérülés kiváltására képes dózisnál ezerszer kisebb mennyiségű radioaktív anyag jelenlétét mutatták ki intézetükben - emlékeztetett.

Mint írta, szülőként és nagyszülőként megérti a szülők, hozzátartozók, barátok és ismerősök aggodalmait, de sugárorvostani szakemberként mindenkit megnyugtat: az aggodalom teljességgel indokolatlan.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink