hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Kiderül az örök élet titka?

A fehérjemolekulák megismerése már most is százmilliók életét menti meg – mondta az InfoRádió Szigma – A holnap világa című tudományos magazinműsorában Perczel András tanszékvezető egyetemi tanár.

A Perczel András által vezetett kutatócsoport célja a térszerkezet meghatározása.

„Egy filmet lehet készíteni arról, hogyan is néz ki egy fehérje. Ha ezt megértettük, akkor egy ilyen kép birtokában lehet racionálisan tervezni például egy másik fehérjével való kölcsönhatását, megérteni a működését. Azt, hogy egy enzim hogyan tud természetesen folyamatokat gyorsítani, lassítani vagy meggátolni” – fejtette ki a tanszékvezető egyetemi tanár az InfoRádió Szigma – A holnap világa című műsorában.

Az MTA rendes tagja kiemelte: az élő szervezetnek a fehérjék a szorgalmas kezei.

Egy sejten belül minden kémiai reakció fehérjén keresztül valósul meg. Egy fehérje megértése elvezet minket egy betegség, vagy akár az örök élet kutatásához is” – hangsúlyozta.

A tanszékvezető egyetemi tanár közölte: a fehérjék és az öregedés kapcsolata is érdekli a kutatókat.

„Bizonyos fehérjék más fehérjékkel kölcsönhatni kezdenek, s kivonódnak a forgalomból. Ennek a kölcsönhatásnak a vizsgálata alapvető új lehetőséget nyit a gyógyszeripar és a nanotechnológia szempontjából. Olyan anyagokat lehet tervezni, amelyek kompaktak, stabilak, és mégis zöldek, lebomló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez jól lehet hasznosítani a jövőben” – fejtette ki.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink